Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Dysk do laptopa

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Witam posiadam laptopa Asus Tuf Gaming F15 FX506HCB, poleciłby ktoś jaki można do niego zamontować drugi dysk? Chciałbym rozszerzyć o 512GB lub 1TB.

Opublikowano

W razie jakbyś nie znalazł do środka to mam alternatywe.

Dysk zewnętrzny SSD Western Digital My Passport SSD 1TB

W laptopach służy mi za przechowywalnie pod pliki metina, gry, itp. Po 2-3 latach użytkowania dalej śmiga + nie musisz używać wejścia USB bo ma taką wtyczke na "USB 3.1"

Opublikowano

a ja wtrrące swoje 2 słowa 😜 

Każde dyski SSD mają określoną żywotność, te tanie do 3 lat, te średnie 4-5 lat, te z większej półki max do 7 lat korzystania po tym czasie dysk przestaje działać lub przez określone kopiuj wklej jeśli bloki się zapełnią, dysk będzie że tak ujmę do wyrzucenia a odzysk z dysku danych wyniesie 2-5k 

Jeśli zależy Ci na danych trwałych, które nie uszkodzą się jeśli ilość zapisań/ usuwań przekroczy limit to polecam tylko dyski z serii WD/ Western Digital ! Żadne inne firmy. 

Ja osobiście wszystkie dane trzymam na dyskach HDD WD, przesył danych jeśli jest 3.0/ 3.1 i nowsza magistrala - jest na poziomie 180mb/s wzwyż 

Ja mam starsza magistralę oraz 3.0 starszej generacji także mam przesył 140mb/s czasem 160mb/s ale mi to nie przeszkadza :P 

Dyski HDD nie mają limitów zapisów/ usuwań ponieważ posiadają talerze, zapis zer i jedynek, a po awarii nawet jeśli chodzi o WD/ Western Digital którego osobiście polecam można dane w łatwy domowy sposób odzyskać jeśli się np. dysk spali- w tych dyskach i tylko w tej marki dysków wystarczy mieć zgodne numerki PCB płytki i przełożyć odkręcając 2 śrubki lub 3 zależy od modelu, włożyć nową płytkę i odpalić i tyle i nie straciliśmy danych  :) 

Stracimy jedynie wtedy, kiedy numer PCB na płycie będzie niezgodny z oryginałem który się spalił.

Na innych dyskach żeby odzyskać pliki to owszem trzeba mieć zgodne numery PCB + trzeba przelutować bios płytki a niekiedy nawet cały kontroler z pamięcią flash co nie jest takie łatwe i w domu wykona się tylko przy pomocy zestawu lutowniczego za jakieś 200zł z lupą, stojakiem na PCB no i innymi rzeczami oraz trzeba znać się na napięciach i sprawdzić, czy nie uszkodził się bios czy ma napięcie takie jakie powinien mieć itd., 

Dyski SSD nawet producent się może wypowiedziec w tej kwestii, ma limit żywotności. Jeśli korzystać będziesz dość często, odradzam słuchać tego amatoa @ExoCarossa gdzie nawet nie napisał tak szczegółowej informacji a to obstawiam, jest bardzo potrzebna informacja byś potem się nie zdziwił, że nagle dysk sie wyłączył, nie widać go w bios albo widać w bios ale nic nie da się z niego wyciągnąć bo go nie ma czy coś w ten deseń inne 😜 

Edytowane przez HelpDev