Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Jakie pliki serwerowe na początek nauki/zabawy?

Uśpiony

Featured Replies

Opublikowano

Cześć,
piszę odnośnie plików serwerowych bo nie wiem, które są najczystsze i najbardziej uniwersalne na początek nauki/zabawy?
Zastanawiam się nad plikami:
1. TMP4
2. Martysama
3. Owsap
4. Terenzo by Muchomor (ale tutaj podobno nie warto się zastanawiać nad nimi)
5. Metin2Dev

Fajnie jakby pliki były uniwersalne i jeżeli są w niej szarfy/pasy/alchemia to żeby łatwo można było je wyłączyć.

I teraz jeszcze pytania odnośnie rozwiązań w plikach (mam nadzieje że mogę je tu zadać zamiast otwierać kolejny temat):
1. Czy każde pliki teraz mają questy że wczytują treść z pliku locale?
2. Czy to rozwiązanie z wczytywaniem tekstów z locale jest dobrym rozwiązaniem? Lepszym niż tekst w questach bezpośrednio (zaznaczając że nie planuje się serwera międzynarodowego)?
3. Czy jest jakiś program do ułatwienia edycji questów razem z tekstami? Aktualnie w notepad ++ otwieram locale i questa i tak działam - jest jakieś lepsze rozwiązanie? Bo z notepadem to troche denerwujące i tracące czas.
4. Czy jest jakiś spis questów z tych plików serwerowych, z opisem do czego służą?
5. Czy jest jakiś kompletny locale ze spolszczeniem bez brakujących fraz do pobrania? Słyszałem że w niektórych plikach brakuje kilku fraz i nie działają wszystkie misje.

Chyba póki co wszystkie pytania, jeżeli coś mi się przypomni to będę zadawał na bieżąco.

Opublikowano

imo najłatwiejsze to terenzo. Muchomor raczej nie narobił tam głupot czy backdorów więc have fun.
1. Nie, najczęściej te z multilangiem.
2. No jak nie planujesz multilanga to nie ma potrzeby

3. Well, open %appdata%\Notepad++\langs.xml and replace the <Language name="lua" ...> section with this: (it doesn't allow me to use <!-- --> comments though)

http://pastebin.com/raw/kn759bYZ Polecam C:
4. Nie.
5. Pierwsze słyszę, jak znajdziesz takiego questa to napisz tutaj temat, ktoś na pewno ci pomoże.

Opublikowano
  • Autor

@mrvns co do punktu 3, to jest Twoje autorskie czy to z neta? Jeżeli z neta to podesłałbyś linka do jakiegoś tematu? Da się jednocześnie jakoś wczytać locale do questa w n++ aby wiadomo jaki tekst tam jest?

29 minut temu, wojciech74 napisał(a):

Czemu wy te spleśniałe pliki polecacie, przecież to stary kapeć.

Jak do nauki to obczaj sobie https://github.com/d1str4ught

Jak odpalisz, co jest w uj proste(masz opisy tam) to już z górki. Aktualna wersja po pobraniu i skonfigurowaniu pali od strzała.

Właśnie nad nimi się najbardziej zastanawiam, zaraz za nimi jest martysama i TMP4.
Używasz tych plików? Jak to tam wygląda? Są szarfy alchemia i inne takie rzeczy? Jest tam kompletny język polski czy są jakieś problemy?

Opublikowano
51 minut temu, wojciech74 napisał(a):

Czemu wy te spleśniałe pliki polecacie, przecież to stary kapeć.

Jak do nauki to obczaj sobie https://github.com/d1str4ught

Jak odpalisz, co jest w uj proste(masz opisy tam) to już z górki. Aktualna wersja po pobraniu i skonfigurowaniu pali od strzała.

taa i potem będziesz miał stękanie i wieczne tematy ze mu system nie działa bo nie umie go przepisać pod 64 xd

22 minuty temu, MilA napisał(a):

Właśnie nad nimi się najbardziej zastanawiam, zaraz za nimi jest martysama i TMP4.

Te pliki distraughta to jest tmp4 ale "przeportowane" na 64bit

Edytowane przez ARK

Opublikowano

Jak klikniesz w link to masz tam wszystko opisane co i jak. To jest podstawka tmp4 tylko, że x64+ trochę nowych tematów. Ostatnio crypto wyebane i zmiana jest bardzo na ++.

@ARK samego uruchomienia nie da się spierdolić xd zaciągasz pliki, instalujesz/kompilujesz i w sumie tyle, po ostatniej aktualizacji nic nie trzeba poprawiać, żeby ruszyło, już prościej chyba się nie da

Opublikowano
1 godzinę temu, MilA napisał(a):

@mrvns co do punktu 3, to jest Twoje autorskie czy to z neta? Jeżeli z neta to podesłałbyś linka do jakiegoś tematu? Da się jednocześnie jakoś wczytać locale do questa w n++ aby wiadomo jaki tekst tam jest?

Używasz tych plików? Jak to tam wygląda? Są szarfy alchemia i inne takie rzeczy? Jest tam kompletny język polski czy są jakieś problemy?

Martysamy, nie wiem czy mogę linki do innych for wrzucać, więc wpisz sobie martysama0134 i szperaj co wrzuca :D

Opublikowano
55 minut temu, wojciech74 napisał(a):

@ARK samego uruchomienia nie da się spierdolić xd zaciągasz pliki, instalujesz/kompilujesz i w sumie tyle, po ostatniej aktualizacji nic nie trzeba poprawiać, żeby ruszyło, już prościej chyba się nie da

To ze próg wejścia jest niski to się z tobą w 100% zgadzam, bo to tylko parę machnięć i masz odpalone a tym bardziej na windowsie xd
Mi tu bardziej chodzi o to co będzie później, nie oszukujmy się znajdzie jakiś system będzie chciał go dodać a tu zong bo trzeba będzie posiedzieć nad przepisaniem go(mniej lub więcej) a tu już wchodzi kwestia jego znajomości c++ i sorsa, a jak tego nie ma albo jest niski to tutaj poleci metoda prób i błędów.
Wiec imo na start ja bym poszedł w klasykę 32bit i takie terenzo czy tmp4 żeby załapał o co chodzi a potem się oglądał za czymś lepszym, będzie mu prościej.

Edytowane przez ARK

Opublikowano
  • Autor
42 minuty temu, ARK napisał(a):

To ze próg wejścia jest niski to się z tobą w 100% zgadzam, bo to tylko parę machnięć i masz odpalone a tym bardziej na windowsie xd
Mi tu bardziej chodzi o to co będzie później, nie oszukujmy się znajdzie jakiś system będzie chciał go dodać a tu zong bo trzeba będzie posiedzieć nad przepisaniem go(mniej lub więcej) a tu już wchodzi kwestia jego znajomości c++ i sorsa, a jak tego nie ma albo jest niski to tutaj poleci metoda prób i błędów.
Wiec imo na start ja bym poszedł w klasykę 32bit i takie terenzo czy tmp4 żeby załapał o co chodzi a potem się oglądał za czymś lepszym, będzie mu prościej.

O widzisz, czyli na początek wybiorę pliki TMP4 32bit i zacznę się bawić, jak zacznę więcej ogarniać to wtedy można to przenieść na pliki m2dev i próbować przepisać wszystko na 64bit.

A ja mam jeszcze pytanko odnośnie plików d1str4ught. Jak tam jest pakowany pack?
Nie ma tam pliku EterPack/EterPack.cpp aby zmienić klucze do rozpakowywania plików z pack. Ten system też został przepisany w src clienta?
Czy tutaj wszystko jest zrobione bez kodowania?

Opublikowano
  • Programista
1 godzinę temu, MilA napisał(a):

O widzisz, czyli na początek wybiorę pliki TMP4 32bit i zacznę się bawić, jak zacznę więcej ogarniać to wtedy można to przenieść na pliki m2dev i próbować przepisać wszystko na 64bit.

A ja mam jeszcze pytanko odnośnie plików d1str4ught. Jak tam jest pakowany pack?
Nie ma tam pliku EterPack/EterPack.cpp aby zmienić klucze do rozpakowywania plików z pack. Ten system też został przepisany w src clienta?
Czy tutaj wszystko jest zrobione bez kodowania?

Jest paker i są klucze.

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Thorek napisał(a):

Jest paker i są klucze.

Patrzę na githubie i jedyne co znalazłem to:
EtherBase/tea.cpp:
static const char* KEY_CONTEXT = "M2DevPackEncrypt";

PackLib/config.h:
constexpr std::array<uint8_t, PACK_KEY_SIZE> PACK_KEY = {

0x00,0x11,0x22,0x33, 0x44,0x55,0x66,0x77,

0x88,0x99,0xAA,0xBB, 0xCC,0xDD,0xEE,0xFF,

0x01,0x23,0x45,0x67, 0x89,0xAB,0xCD,0xEF,

0xFE,0xDC,0xBA,0x98, 0x76,0x54,0x32,0x10

};

Czy tutaj są klucze? Wystarczy je podmienić czy trzeba jeszcze coś przerabiać?
Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?

Opublikowano
34 minuty temu, MilA napisał(a):

Patrzę na githubie i jedyne co znalazłem to:
EtherBase/tea.cpp:
static const char* KEY_CONTEXT = "M2DevPackEncrypt";

PackLib/config.h:
constexpr std::array<uint8_t, PACK_KEY_SIZE> PACK_KEY = {

0x00,0x11,0x22,0x33, 0x44,0x55,0x66,0x77,

0x88,0x99,0xAA,0xBB, 0xCC,0xDD,0xEE,0xFF,

0x01,0x23,0x45,0x67, 0x89,0xAB,0xCD,0xEF,

0xFE,0xDC,0xBA,0x98, 0x76,0x54,0x32,0x10

};

Czy tutaj są klucze? Wystarczy je podmienić czy trzeba jeszcze coś przerabiać?
Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?

Wszystko razem się kompiluje, przenosisz paker do „assets” tam masz pack.py, odpalasz w konsoli python pack.py —all/lub nazwa katalogu do spakowania

Opublikowano
  • Autor
41 minut temu, wojciech74 napisał(a):

Wszystko razem się kompiluje, przenosisz paker do „assets” tam masz pack.py, odpalasz w konsoli python pack.py —all/lub nazwa katalogu do spakowania

No tak, to wiem. Ale gdzie się podmienia klucze żeby spakowane rzeczy mogły być odczytane przez binke i abym tylko ja mógł odpakować rzeczy z pack packerem?

Opublikowano
  • Programista

Dlatego właśnie polecam zacząć od czegoś co będzie dla Ciebie prostsze, a tak na marginesie

57 minut temu, MilA napisał(a):

tylko ja mógł odpakować rzeczy z pack packerem?

nie zrobisz tego tak, każda gra musi mieć sposób na załadowanie plików i z każdej gry da się wydobyć ten sposób (stąd unpackery pod serwery).

Opublikowano
19 godzin temu, ARK napisał(a):

taa i potem będziesz miał stękanie i wieczne tematy ze mu system nie działa bo nie umie go przepisać pod 64 xd

Te pliki distraughta to jest tmp4 ale "przeportowane" na 64bit

Pytanie, pomijając kwestia adaptacji systemów do 64 bit, dużo lepiej to działa na tych plikach?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Thorek napisał(a):

Dlatego właśnie polecam zacząć od czegoś co będzie dla Ciebie prostsze, a tak na marginesie

nie zrobisz tego tak, każda gra musi mieć sposób na załadowanie plików i z każdej gry da się wydobyć ten sposób (stąd unpackery pod serwery).

Rozumiem, rozumiem też że zmiana kluczy utrudni normalnym graczom grzebanie w plikach. Jest ktoś w stanie wskazać miejsce gdzie te klucze znajdują się w source clienta i jak je podmienić? W jakiej postaci one muszą być itd?

Opublikowano
12 minut temu, wojciech74 napisał(a):

Dzięki, właśnie odpaliłem i działa to dużo lepiej w porównaniu do innych plików.

Opublikowano
1 godzinę temu, Magdon napisał(a):

Pytanie, pomijając kwestia adaptacji systemów do 64 bit, dużo lepiej to działa na tych plikach?

Imo nie widzialem wiekszej roznicy miedzy innymi plikami a tymi ale może działać lepiej głównie przez to, że masz większy zakres pamięci i mniej problemów z ograniczeniami 32 bit.
Przy portowaniu wychodzą rzeczy typu różnice w rozmiarach typów czy struktur, które w 32 przechodziły luzem, a w 64 wymagają posiadówy.

W sumie jak ktoś nigdy nie widzial 64bit to będzie miał wrażenie że pliki „magicznie lepiej działaja”(które bardzo szybko minie), ale pod spodem to dalej ta sama architektura