Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Problem z systemem ukrywania kostiumów rozłącza graczy obok podczas zmiany kostiumu

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Mam problem z systemem kostiumów. Za każdym razem, gdy zmieniany jest Kostium Zbroi lub nawet gdy zostaje on ukryty w systemie Ukrywania Przebrań, wszystkie konta znajdujące się w zasięgu postaci, która zmieniła Kostium Zbroi w slocie, zostają rozłączone. Dzieje się to na każdej mapie i dotyczy wszystkich Kostiumów Zbroi. Korzystam z Serverfiles TMP4 i problem nie występuje w wersji oficjalnej. Jest to coś, co zostało przeze mnie zmienione i od tego momentu zaczęło powodować ten problem. Serwer jest otwarty i gdy gracze zmieniają Kostium Zbroi w mieście lub na dowolnej mapie, powoduje to rozłączenie kont znajdujących się w zasięgu, na przykład w obszarze minimapy. Czy ktoś mógłby pomóc ustalić, co może być tego przyczyną? Wyłączyłem już system Ukrywania Przebrań oraz system Shining. Nie pojawiają się żadne błędy ani logi, które wskazywałyby przyczynę problemu. Z góry dziękuję.

Opublikowano

wywal server tym błędem i debuguj game.core przez gdb pokaż co tam masz.

Jeżeli nic nie ma w syserach.

I pytanie czy tylko te postacie zostają rozłączone czy wszystkie na danym channelu.

Jeżeli wszystkie i pada game to dbg

Jeżeli tylko dane postacie a channel dalej działa sprawdź syser jeżeli nic nie ma dobrze byłoby odpalić channele przez asana.

Opublikowano
  • Autor
56 minut temu, Sasori napisał(a):

Encerre o servidor que apresenta esse erro e depure o arquivo game.core usando o gdb para mostrar o que você tem lá.

Se não houver nada no sistema.

E a questão é se apenas esses personagens estão desconectados ou todos eles em um determinado canal.

Se tudo der errado e o jogo travar, então dbg

Se apenas os caracteres em questão e o canal ainda estiverem funcionando, verifique o sistema. Se nada acontecer, seria bom iniciar o canal pelo Asana.

Nie występuje żaden problem z game.core. Gdy Kostium Zbroi zostanie zmieniony i inny gracz jest w ruchu, zostaje on rozłączony, a klient całkowicie się zamyka.

Opublikowano

Podrzuć tu plik sysser, syslog serwera z kanał gry na którym to się dzieje. Uruchom klient skompilowany w trybie debug wywołaj ten błąd podrzuć plik log.txt wtedy będzie można szukać dalej, ale to wygląda jak jakaś niezgodność pakietów. Nawet nie wiemy co to za system musisz być precyzyjny i takie informacje to klucz jeśli chcesz uzyskać pomoc.

Opublikowano
1 godzinę temu, kayus1813 napisał(a):

Nie występuje żaden problem z game.core. Gdy Kostium Zbroi zostanie zmieniony i inny gracz jest w ruchu, zostaje on rozłączony, a klient całkowicie się zamyka.

Miałem podobny albo identyczny błąd. Jak dobrze pamiętam, to miałem problem z działaniem LOD. Problem nie występował na każdym z modelow, a sporadycznie na różnych. Spróbuj stanąć jedną postacią obok drugiej najbliżej jak się da i spróbuj wtedy zmienić kostium. Nie powinno nic się stać. Teraz tą drugą postacią odejdź na tyle daleko, aby kostium przeszedł na LOD (czyli gorszej jakości gr2). Jeżeli rozłączy, to znaczy, że masz ten sam problem co ja. Ja po prostu wyłączyłem opcje działania LOD w bince i tyle.

Edytowane przez ValkeryE

Opublikowano
4 minuty temu, ValkeryE napisał(a):

Miałem podobny albo identyczny błąd. Jak dobrze pamiętam, to miałem problem z działaniem LOD. Problem nie występował na każdym z modelow, a sporadycznie na różnych. Spróbuj stanąć jedną postacią obok drugiej najbliżej jak się da i spróbuj wtedy zmienić kostium. Nie powinno nic się stać. Teraz tą drugą postacią odejdź na tyle daleko, aby kostium przeszedł na LOD (czyli gorszej jakości gr2). Jeżeli rozłączy, to znaczy, że masz ten sam problem co ja. Ja po prostu wyłączyłem opcje działania LOD w bince i tyle.

A to ciekawy case, ale chyba brak LOD dla modelu nie powinno powodować rozłączeń, bo po prostu ich nie ładuje.

Opublikowano
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

A to ciekawy case, ale chyba brak LOD dla modelu nie powinno powodować rozłączeń, bo po prostu ich nie ładuje.

W cholere czasu zajęło mi znalezienie przyczyny. To było już chyba z 2 lata temu jak ogarnąłem problem. Wiem, że testowałem problem na jakimś kostiumie tylko nie pamiętam czy był to plechito czy oficjalny. Ale wydaje mi się, że plechito. I ten model chyba miał Lody, bo jak dobrze pamiętam to usunięcie ich z Clienta nie powodowało już rozłączenie dosłownie wszystkich graczy w obrębie widoczności xd Myślę, że autor tematu może mieć ten sam problem.

Opublikowano
9 minut temu, MrKarpiuk napisał(a):

Plik LOD po stronie clienta jedynie służy do skalowania więc niemożliwe że przez to tak się dzieje.

Też tak mi się wydaje. Jeśli plików lod nie ma to po prostu są pomijane. I brak plik bardziej spowodowałby crash klienta niż rozłączenie, ale no tu potrzeba logów, debugu aby coś więcej powiedzieć. I przerabiałem już tak dziwne case że nie mnie nie zaskoczy.

Opublikowano
  • Autor

Problem występuje wyłącznie wtedy, gdy używam pasów .gr2 z przebraniami Plechito (efekt Shining). Jeśli używam samego przebrania bez założonych skrzydeł, nic się nie dzieje, jednak gdy używam przebrania razem ze skrzydłami, gracze poruszający się w moim otoczeniu zostają rozłączeni. Nie występuje to w przypadku starych (oficjalnych) przebrań, a jedynie przy przebraniu Plechito + skrzydłach Plechito.
Jeżeli używam skrzydeł .mde wraz z przebraniami (obu elementów), nie pojawia się żaden problem. Rzeczywista sytuacja jest taka, że problem występuje wyłącznie przy użyciu przebrań Plechito + skrzydeł.
Jeżeli używam starych przebrań razem ze skrzydłami .gr2, problem już nie występuje. Włączyłem debugowanie, jednak nie pojawiają się żadne logi ani błędy. Sprawdziłem wszystkie logi — brak jakichkolwiek błędów.

Edytowane przez kayus1813

Opublikowano
3 godziny temu, MrKarpiuk napisał(a):

Plik LOD po stronie clienta jedynie służy do skalowania więc niemożliwe że przez to tak się dzieje.

Wiem, że to dziwne. Bo mnie to też zaskoczyło. Dzisiaj po 21:00 powinienem być na kompie to odpalę pliki na których ten błąd występuje, nagram i Wam tutaj wyślę :D Musze sobie tylko przypomnieć na jakim kostiumie to występowało.

Opublikowano
  • Autor

Wyłączyłem wbudowany system .gr2, system Shining oraz HIDE_COSTUME, jednak problem nadal występuje. Jeżeli ukryję skrzydła/pasy w systemie HIDE_COSTUME, nie powoduje to rozłączeń kont. Natomiast gdy ponownie je wyświetlę i używam przebrania Plechito z efektem Shining, wszystko w otoczeniu ulega rozłączeniu, jeśli gracze znajdują się w ruchu.

Edytowane przez kayus1813

Opublikowano

@Sevence @MrKarpiuk @kayus1813

Podczas odtwarzania błędu kilka rzeczy mi się przypomniało. W skład tego wchodzi dodatkowo założona broń + odkrywanie/chowanie kostiumu. Miałem notatkę, że problem jest na ninji (nie wiem jak na innych postaciach). Na filmiku widoczne są takie rzeczy jak:

1. Odkrywam i chowam kostium (oficjalny bodajże) przy postaci, która stoi blisko - brak problemu

2. Odkrywam i chowam kostium (oficjalny bodajże) przy postaci oddalonej gdzie działa już LOD - brak problemu

3. Odkrywam i chowam kostium (oficjalny bodajże) przy założonej broni i postaci, która stoi blisko - brak problemu

4. Odkrywam i chowam kostium (oficjalny bodajże) przy założonej broni i postaci oddalonej gdzie działa już LOD - brak problemu

Powtarzam te same kroki 1-3 dla modelu (kostiumu) plechito i wszystko jest w porządku. Przy pkt 4. już crashuje clienta.

Streamable
No image preview

Watch 2026-01-07 21-09-04 | Streamable