Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Noob chcę uruchomić serwer - opinie o hostingu regalhost.eu - nauka tworzenia serwera

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Dzień dobry Państwu na forum, nie jestem obecnie aktywnym użytkownikiem, ale mam nadzieję, że sytuacja ta ulegnie zmianie w miarę pogłębiania mojej wiedzy na temat prywatnych serwerów Metin2.

No więc, zauważyłem, że pojawił się hosting, który pomaga przy stawianiu serwerów. Nie musiałbym zajmować się maszyną, a mógłbym w pełni poświęcić czas na naukę i zabawę plikami.

Screenshot_20260104_163003_Opera.jpg

Oferują takie pliki serwerowe.

Pierwsze pytanie.

Które będą najlepszym wyborem na początek, tak by były stabilne i bez wielu rzeczy? Planuję dodawać swoje rzeczy, co znajdę w różnych miejscach w sieci.

Jak tylko uzyskam od was podpowiedzi, jakie plusy i minusy mają te pliki, to wykupię usługę i zaczynam przygodę. Fajnie, jakby wątek nie był zamykany, bo pytań pewnie będę miał wiele, a po co spamować nowymi tematami.

Przepraszam moderatora/administrację jeżeli temat w złym dziale - proszę o przeniesienie do odpowiedniego jeżeli tak się stało.

Hosting o jakim piszę w temacie to regalhost.eu - piszę to jako informację dla osób które będą chciały pomóc, jeżeli nie może tu być proszę o usunięcie.

Ps. Zastanawiałem się na jakim polskim forum poszyć taki temat gdzie jest najwięcej aktywnych użytkowników i chyba sharegon.pl jest największym forum o tematyce metin2 prywatne serwery.

Opublikowano

O ile się nie mylę to takie hostingi oferują stawianie serwerów bez dostępu do source wiec nie porobisz sobie za dużo.

Moja sugestia? Kup sobie maszynę z OVH (najtańsza opcja chyba aktualnie) i tam sobie postaw czysta martysame która znajdziesz na forum, jeśli będziesz miał problemy to na pewno ludzie ci tutaj pomogą.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, mvstyk napisał(a):

O ile się nie mylę to takie hostingi oferują stawianie serwerów bez dostępu do source wiec nie porobisz sobie za dużo.

Moja sugestia? Kup sobie maszynę z OVH (najtańsza opcja chyba aktualnie) i tam sobie postaw czysta martysame która znajdziesz na forum, jeśli będziesz miał problemy to na pewno ludzie ci tutaj pomogą.

Mają w ofercie pliki martysama, na maila wysyłają pliki source.

Jeżeli możesz to proszę podeślij link do konkretnego tematu który masz na myśli bo z tego co przeglądałem forum jest kilka wersji tych plików i właśnie nie wszystkie są z otwartym kodem, inne po poprawkach itp.

7 minut temu, Mizuki napisał(a):

Uciekaj od nich

Dlaczego? Nie zamierzam raczej tego serwera publikować a za niecałe 10euro to chyba dobra oferta jeżeli dodatkowo oferują jakieś wsparcie z plikami serwerowymi

Opublikowano
32 minuty temu, mpcforum napisał(a):

Dlaczego? Nie zamierzam raczej tego serwera publikować a za niecałe 10euro to chyba dobra oferta jeżeli dodatkowo oferują jakieś wsparcie z plikami serwerowymi

Sprawa pierwsza to oferują pliki marty bez jego wiedzy obstawiam i próbuję jeszcze na tym zarabiać co jest słabe, ale to w tej branży można mocno naciągać, bo idąc krok dalej można powiedzieć że przecież wszystkie serwery Metina są nielegalne, idąc jeszcze dalej modele, które są oferowane przez różnych twórców które są kradzione z innych gier i dostosowane do Metina również itd. itp. Jednak trzymając się pewnych zasad to marty włożył trochę pracy w ulepszanie tego źródła i sprawienie aby stało się używalne i myślę że uczciwym by było za nie zapłacić bezpośrednio jemu, a nie komuś kto odsprzedaje jego pracę, ale to też nie o tym.

Ogólnie to firma jest firmą krzakiem ponieważ żadna normalna firma legalnie działająca nie jest wstanie zaoferować serwerów Metina ponieważ to nie legalne i mogłaby dostać konsekwencje prawne. Jeśli mimo to chcesz tam coś kupić no to mają chyba preinstalowane ISO z plikami gotowe do użytku więc typowo dla zabawy pewnie będzie okey, kilka osób z forum korzysta z tego to pewnie się mogą wypowiedzieć bardziej. @Fenrir Jeśli chcesz się uczyć to w pełni polecam kupić sobie najtańszy serwerek z OVH za ok. 25 PLN i na nim uruchomić jakieś pliki które się nadają do budowania czegoś, zależy co chcesz osiągnąć, ale najwięcej zyskasz bawiąc się na czymś co musisz ręcznie skonfigurować i krok po kroku błąd po błędzie ucząc się uruchamiać to da ci największy progress. Jak pójdziesz w gotowca to niewiele się nauczysz.

Ps: co to za nick @mpcforum

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, Sevence napisał(a):

Sprawa pierwsza to oferują pliki marty bez jego wiedzy obstawiam i próbuję jeszcze na tym zarabiać co jest słabe, ale to w tej branży można mocno naciągać, bo idąc krok dalej można powiedzieć że przecież wszystkie serwery Metina są nielegalne, idąc jeszcze dalej modele, które są oferowane przez różnych twórców które są kradzione z innych gier i dostosowane do Metina również itd. itp. Jednak trzymając się pewnych zasad to marty włożył trochę pracy w ulepszanie tego źródła i sprawienie aby stało się używalne i myślę że uczciwym by było za nie zapłacić bezpośrednio jemu, a nie komuś kto odsprzedaje jego pracę, ale to też nie o tym.

Ogólnie to firma jest firmą krzakiem ponieważ żadna normalna firma legalnie działająca nie jest wstanie zaoferować serwerów Metina ponieważ to nie legalne i mogłaby dostać konsekwencje prawne. Jeśli mimo to chcesz tam coś kupić no to mają chyba preinstalowane ISO z plikami gotowe do użytku więc typowo dla zabawy pewnie będzie okey, kilka osób z forum korzysta z tego to pewnie się mogą wypowiedzieć bardziej. @Fenrir Jeśli chcesz się uczyć to w pełni polecam kupić sobie najtańszy serwerek z OVH za ok. 25 PLN i na nim uruchomić jakieś pliki które się nadają do budowania czegoś, zależy co chcesz osiągnąć, ale najwięcej zyskasz bawiąc się na czymś co musisz ręcznie skonfigurować i krok po kroku błąd po błędzie ucząc się uruchamiać to da ci największy progress. Jak pójdziesz w gotowca to niewiele się nauczysz.

Ps: co to za nick @mpcforum

Pierwszy akapit zawiera sprzeczne informacje: wspomina o nieautoryzowanym użyciu plików, grafik oraz braku licencji, co wskazuje na działania niezgodne z prawem. W mojej ocenie, bez względu na to, czy pliki zostaną pobrane z forum, czy wykorzystane zostaną te dostarczone przez nich, kwestia etyczna pozostaje niezmieniona.

Jeżeli mamy patrzeć na to w taki sposób, to niemoralne jest istnienie tego forum. Chyba że sztywno trzymamy się zasady: złodziej złodzieja nie okrada.

Ale to bezsensowny offtop bo nie tego dotyczy mój temat.

Nie to, że chcę koniecznie kupić u nich, po prostu tam odejdzie mi problem z maszyną. Będę mógł w pełni skupić się na zabawie plikami, a nie dodatkowo walczyć z systemem, którego nie znam. Lepiej dawkować problemy.

Tak, oferują gotowe instalatory plików. Nawet zamieściłem w temacie screen, jakie to pliki, z pytaniem/prośbą o pomoc w wyborze tych, które będą najlepsze na początek, tak bym mógł nauczyć się kompilacji, dodając jakieś systemy i rozwiązywać problemy.

Jak można wyczytać w temacie głównie to chciałem się dowiedzieć jakie pliki wybrać.

Jesteś drugą osobą, która namawia na postawienie własnego VPS-a, a nie korzystanie z gotowych rozwiązań.

Więc ponawiam pytanie: które pliki wybrać, którymi poradnikami się sugerować? Najlepiej publikacje tutaj z forum, proszę o linki.:)

PS. Konto istnieje już od pół roku, a nawet miałem okazję pisać na różne tematy. W temacie powitalnym wyjaśniłem, skąd wziął się pomysł na moją nazwę użytkownika.

Opublikowano

Fakt, ten pierwszy akapit nie na miejscu, ale takie mnie przemyślenie naszło. Wspominałeś, że chcesz się uczyć więc w mojej ocenie najlepiej to robić bawiąc się od początkowego etapu, aby poznać jak najwięcej aspektów/problemów. Odnośnie wyboru plików, które oni oferują tu ciężko mi coś powiedzieć ponieważ nie korzystałem z nich. Oznaczę tu kogoś kto już korzysta z tego hostingu i może doda coś więcej @Fenrir

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Sevence napisał(a):

Fakt, ten pierwszy akapit nie na miejscu, ale takie mnie przemyślenie naszło. Wspominałeś, że chcesz się uczyć więc w mojej ocenie najlepiej to robić bawiąc się od początkowego etapu, aby poznać jak najwięcej aspektów/problemów. Odnośnie wyboru plików, które oni oferują tu ciężko mi coś powiedzieć ponieważ nie korzystałem z nich. Oznaczę tu kogoś kto już korzysta z tego hostingu i może doda coś więcej @Fenrir

Mają te pliki martysama8, o których wspominałeś. Niestety nie ma opisu poza screenami. Już po samych screenach mi się nie podoba, bo mało Metina w tym GUI.

CNKZdwA.jpeg

Przejrzałem wszystkie tematy w zakładce Pliki serwerowe, niestety już widzę, że to paczki dla osób znających się w temacie, bo niewiele opisu, a ludzie, którzy się wypowiadają, wiedzą konkretnie, o co chodzi.

Ponawiam uprzejmą prośbę o udostępnienie linku do wątku zawierającego pliki startowe, które są optymalne dla początkujących i charakteryzują się minimalną ilością "dodatków" w porównaniu do podstawowej wersji Metina.

Również mam nadzieję że @Fenrir coś się wypowie bo widzę że uruchomił jedne z plików tam dostępnych i coś walczy z rozwojem.

Edytowane przez mpcforum

Opublikowano

Pracuję obecnie nad takimi plikami, które będą czystym projektem na bazie źródła z wycieku bez żadnych modyfikacji. Zaktualizowany stack do nowszych wersji, zaktualizowany standard, biblioteki. Z maksymalnie uproszczonym uruchomieniem na zasadzie kilku klików. Jednak nie jestem wstanie powiedzieć, kiedy dokładnie je wydam, ale na pewno pojawią się informację na forum z poradnikami dla poczatkujących.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Sevence napisał(a):

Pracuję obecnie nad takimi plikami, które będą czystym projektem na bazie źródła z wycieku bez żadnych modyfikacji. Zaktualizowany stack do nowszych wersji, zaktualizowany standard, biblioteki. Z maksymalnie uproszczonym uruchomieniem na zasadzie kilku klików. Jednak nie jestem wstanie powiedzieć, kiedy dokładnie je wydam, ale na pewno pojawią się informację na forum z poradnikami dla poczatkujących.

To super wiadomość dla takich osób jak ja. Ale jeszcze nieopublikowane, a ja chciałbym zacząć przygodę już.

Cieszę się z dotychczasowej dyskusji, jednakże pragnę zauważyć, iż dotychczas nie uzyskałem odpowiedzi na żadne z zadanych pytań

Edytowane przez mpcforum

Opublikowano

Hej,
Ogólnie chwile używałem tego hostingu i jedynie co mogę powiedzieć to nie polecam, nie chodzi o kontakt z supportem ale o to, że to są gotowce, niczego się tym nie nauczysz i według mnie tracisz tylko cenny czas.
Przestałem używać tego hostingu przez to że często były (w moim przypadku) problemy z dostępem ssh kończąc na wgrywaniu czegokolwiek na serwer po 2 dniach odpuściłem sobie ten temat i aktualnie zajmuje się plikami TMP4 (według mnie spoko jako podstawka).
Hosting jaki polecam pod serwer to: https://awhost.pl/
Pliki: https://test.sharegon.pl/topic/2065-pliki-serwerowe-tmp4/#comment-18055
W instalatorze masz FreeBSD 12/13 x64 a game kompilujesz na PC i jest wszystko ok.

Więc polecam na start hosting w/w oraz pliki TMP4 na start jest ok (to tylko moje zdanie)
Dodatkowo... pamiętaj że jest to nowy hosting (regalhost) więc nie zdziwię się że jak będziesz miał coś w przyszłości autorskiego to mogą po prostu sobie ten system ""pożyczyć"
Mimo że wydałem $ na ten hosting to nie korzystam bo według mnie nie warto.

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, Fenrir napisał(a):

Hej,
Ogólnie chwile używałem tego hostingu i jedynie co mogę powiedzieć to nie polecam, nie chodzi o kontakt z supportem ale o to, że to są gotowce, niczego się tym nie nauczysz i według mnie tracisz tylko cenny czas.
Przestałem używać tego hostingu przez to że często były (w moim przypadku) problemy z dostępem ssh kończąc na wgrywaniu czegokolwiek na serwer po 2 dniach odpuściłem sobie ten temat i aktualnie zajmuje się plikami TMP4 (według mnie spoko jako podstawka).
Hosting jaki polecam pod serwer to: https://awhost.pl/
Pliki: https://test.sharegon.pl/topic/2065-pliki-serwerowe-tmp4/#comment-18055
W instalatorze masz FreeBSD 12/13 x64 a game kompilujesz na PC i jest wszystko ok.

Więc polecam na start hosting w/w oraz pliki TMP4 na start jest ok (to tylko moje zdanie)
Dodatkowo... pamiętaj że jest to nowy hosting (regalhost) więc nie zdziwię się że jak będziesz miał coś w przyszłości autorskiego to mogą po prostu sobie ten system ""pożyczyć"
Mimo że wydałem $ na ten hosting to nie korzystam bo według mnie nie warto.

Super, konkretna odpowiedź.

Kilka pytań, póki jeszcze jestem na telefonie i nie mam jak przejrzeć paczki.

Czy instrukcja załączona w paczce gwarantuje bezproblemowe uruchomienie serwera, jeśli wszystkie kroki zostaną wykonane zgodnie z jej wytycznymi? Czy napotkałeś na niewymienione w dokumentacji problemy, które wymagały samodzielnego rozwiązania?

Jak strona internetowa działa w pełni? Rejestracja itp.?

Jak dodać różne rzeczy do tych plików? Bo w temacie nie ma info, że to source cod, więc jak tam coś dodać i skompilować?

Zamierzam uruchomić serwer, korzystając z instrukcji dostępnych na metin2dev, ponieważ prezentują one klarowną i uporządkowaną procedurę. Czy poradnik będzie adekwatny dla tych plików?

I jeszcze pytanie co do hostingu, który wybrałeś. Rozumiem, że na pierwszą maszynę, gdzie tylko ja będę wchodził, ewentualnie maksymalnie dwóch znajomych, to wystarczy ten za mniej niż 20 zł, czy jednak 2 GB RAM-u to za mało nawet na pusty serwer?

Opublikowano

Instrukcja jest jak każda inna, tak samo stawiasz serwer jedynie jest dołączona instrukcja jak zmienić język w plikach jak i w cliencie :)
Co do strony internetowej to polecam:
https://metin2cms.cf/
Jak skonfigurować? Tak jak każdą inna (dla przykładu odpal filmik od paszki).
Ja wybrałem ten za 11,99 i wystarcza mi na spokojnie, myślę że dla 2-5 osób będzie spoko.

P.S. Instaluj MariaDB

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Fenrir napisał(a):

Instrukcja jest jak każda inna, tak samo stawiasz serwer jedynie jest dołączona instrukcja jak zmienić język w plikach jak i w cliencie :)
Co do strony internetowej to polecam:
https://metin2cms.cf/
Jak skonfigurować? Tak jak każdą inna (dla przykładu odpal filmik od paszki).
Ja wybrałem ten za 11,99 i wystarcza mi na spokojnie, myślę że dla 2-5 osób będzie spoko.

P.S. Instaluj MariaDB

Rozumiem, myślę, że jakoś sobie poradzę.

Użycie MariaDB zamiast MySQL nie spowoduje komplikacji? W przypadku użycia bez problemu postawię stronę internetową na tym samym serwerze?