Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Czy ktoś też tak ma na przełomie Jesień/Zima?

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

@patryk12d
Coś moge tutaj napisać bo 7 lat siedze w branży psychologicznej to mogę troche sie rozwinąć
Tutaj zależy od wielu czynników, to jest przebodzcowanie układu nerwowego, strasznie jest wtedy rozregulowany
Coś masz takiego w swoim życiu prywatnym że cie szybko przebodzcowuje, coś cie wysysa od środka może jakaś relacja, kłopoty w rodzinie, gdzieś toksyczni ludzie, sytuacje?
Bo to jest taki alarm w umyśle że daje ci sygnał - ej mordo, przeciążenie przeciążenie

W jaki sposób można sobie to naprawić? ogólnie : REGULACJA
No napewno zadbać o podstawe typu sen
Napewno polecam zajrzeć do terminu zwanym "Autonomiczny układ nerwowy" gdzie masz układ współczulny, przywspólczulny i enteryczny (takie narzędzie używane w psychoterapii)
Też co bym uwzględnił to bardziej rozplanować sobie taki plan dnia żeby mieć łatwiej też zająć głowe a nie bodzcować sie innymi rzeczami
Też poleciłbym zastosować techniki medytacyjne są bardzo skuteczne
A jak lubisz jarać zioło to też w jakiś stopniu może pomóc ale to z przymrużeniem oka
No też zadbać o kwestie hormonalne, nie napieprzać organizmu dużymi dawkami kofeiny, jakimiś innymi substancjami pobudzającymi
No i tez nie nakładać na siebie wiele rzeczy na raz :P

Chodzisz na wyczerpanej baterii 10% masz i jest jak jest a żeby podładować baterie do 100 to trzeba regeneracji
A jak częsciej w przełomie jesień/zima to dorzuciłbym witamine D3+K2 i omega3, nawet możesz dorzucić kreatyne żeby poprawić funkcje poznawcze

Opublikowano

Dawno temu miałem coś bardzo podobnego. Miałem okres że doświadczałem bardzo dużego stresu przez dłuższy czas i zaczęły mi się podobne objawy. Najczęściej to uczucie takiego wielkiego niepokoju w zwykłych sytuacjach w której nie powinienem odczuwać nagle czegoś takiego. I pamiętam, że rozmawiałem z kimś i patrzę na niego i on do mnie mówi, a czułem jakbym odlatywał dosłownie jakbym był czymś odrębnym tak popierdolone uczucie nie mogłem się wcale skupić na tym co ktoś do mnie mówi jakbym stał obok ciężko to opisać... ale to by się wiązało z tym co @Januszek wspominał że przebodźcowanie

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Sevence napisał(a):

Dawno temu miałem coś bardzo podobnego. Miałem okres że doświadczałem bardzo dużego stresu przez dłuższy czas i zaczęły mi się podobne objawy. Najczęściej to uczucie takiego wielkiego niepokoju w zwykłych sytuacjach w której nie powinienem odczuwać nagle czegoś takiego. I pamiętam, że rozmawiałem z kimś i patrzę na niego i on do mnie mówi, a czułem jakbym odlatywał dosłownie jakbym był czymś odrębnym tak popierdolone uczucie nie mogłem się wcale skupić na tym co ktoś do mnie mówi jakbym stał obok ciężko to opisać... ale to by się wiązało z tym co @Januszek wspominał że przebodźcowanie

Może to być rzeczywiście przebodźcowanie, i zazwyczaj na przełomie jesień/zima, na wiosnę się naprawia