Opublikowano 17 Grudnia 202517 Gru Ktoś podpowie czemu:local szansa = number(1, 100)local sukces = 30if pc.is_skill_book_bonus() then sukces = 100elseif pc.is_skill_book_bonus_80_percent() then sukces = 80elseif pc.is_skill_book_bonus_60_percent() then sukces = 60endwgl elseif pc.is_skill_book_bonus_80_percent() then sukces = 80elseif pc.is_skill_book_bonus_60_percent() then sukces = 60Nie sią brane pod uwagę ? Przez co quest nie działa poprawnie i nie ładuje funkcji dalej ?
Opublikowano 17 Grudnia 202517 Gru Wrzuć pełny quest, co to za funkcje wyglądają jak jakieś zmyślone.
Opublikowano 17 Grudnia 202517 Gru Autor when 50301.use with item.get_id() begin code = item.get_vnum() local Skill = 121 local plus = pc.get_skill_level(Skill)+1 if pc.get_skill_level(Skill) >= 40 then chat("Dalszy trening jest niemo¿liwy.") return end if pc.get_skill_level(Skill) >= 20 then chat("Poj¹³eœ ju¿ wiedzê, któr¹ zawieraj¹ ksiêgi Sztuki Wojny Sun Zi.") chat("Dalszy trening jest mo¿liwy przy u¿yciu ksiêgi Sztuk Wojny Wu Zi.") return end if pc.get_exp() <= 49999 then syschat("Nie masz wystarczaj¹co du¿o punktów doœwiadczenia,") syschat("aby szkoliæ umiejêtnoœæ przy pomocy ksiêgi.") return end if pc.get_skill_level(Skill) >= 0 and pc.get_skill_level(Skill) <= 19 then if get_time() >= pc.getqf("Dowodzenie"..Skill) or pc.is_skill_book_no_delay() then pc.remove_skill_book_no_delay() local szansa = number(1, 100) local sukces = 30 if pc.is_skill_book_bonus_60_percent() then sukces = 60 pc.remove_skill_book_bonus_60_percent() elseif pc.is_skill_book_bonus_80_percent() then sukces = 80 pc.remove_skill_book_bonus_80_percent() elseif pc.is_skill_book_bonus() then sukces = 100 pc.remove_skill_book_bonus() end if szansa <= sukces then if pc.get_skill_level(Skill) == 19 then pc.remove_item(item.get_vnum(), 1) pc.give_exp2(-50000) pc.set_skill_level(Skill, plus) pc.setqf("Dowodzenie"..Skill,get_time()+60*60*1) syschat("Brawo! Uda³o siê.") chat("Pomyœlnie zrozumia³eœ wiedzê zawart¹ w ksi¹¿ce.") elseif pc.get_skill_level(Skill) >= 0 and pc.get_skill_level(Skill) <= 18 then pc.remove_item(item.get_vnum(), 1) pc.set_skill_level(Skill, plus) pc.setqf("Dowodzenie"..Skill,get_time()+60*60*1) syschat("Brawo! Uda³o siê.") chat("Pomyœlnie zrozumia³eœ wiedzê zawart¹ w ksi¹¿ce.") return end else pc.remove_item(item.get_vnum(), 1) pc.give_exp2(-50000) pc.setqf("Dowodzenie"..Skill,get_time()+60*60*1) syschat("Wrrr! Nie uda³o siê.") chat("Szkolenie umiejêtnoœci zakoñczy³o siê niepomyœlnie.") return end else local czas = (pc.getqf("Dowodzenie"..Skill) - get_time())/3600 -- 9000 / 3600 = 2.5 local h = math.floor(czas) -- 2.5 = 2 local min = (czas - h)*60 -- (2.5 - 2)*60 = 0.5 * 60 = 30 local m = math.floor(min) syschat("Potrzeba czasu aby zrozumieæ wiedzê zawart¹ w ksi¹¿kach.") chat("Pozosta³o minut: "..m..".") return end end endDodałem w affektach nowe egzo 60/80% i chciałem się do nich nawiązać
Opublikowano 17 Grudnia 202517 Gru Sam pisałeś tego questa czy AI Ci pomagało? Skąd takie dziwne funkcje jak 80_percent i inne? Napisałeś sobie je? Jeżeli nie jesteś pewny tych funkcji to napisz sobie prosty quescik, ktory sprawdzi czy poprawnie funkcje Ci zwracają wartości, które mają zwracać czyli True lub False, bo widzę, że w nazwie funkcji jest "is"
Opublikowano 18 Grudnia 202518 Gru Autor Quest z jakiegoś serwerka dodałem aby affekty podobnie jak rada egzo i dodałem nowe wartości właśnie 60/80 aby i chciałem to podpiąć pod questa sam quest działa jeśli ich nie ma poprawnie nic się nie dzieje jak są dodane jedynie mogę użyć egzo dalej się nic nie dzieje z księgą ... Próbowałem z ai ale nic nie pomogło jego nakierowanie . Jak mam napisać z tymi opcjami co wspomniałeś ?
Opublikowano 18 Grudnia 202518 Gru Jeżeli wziąłeś questa z innego serwera, to musisz też przenieść funkcje z src do siebie, bo inaczej to nigdy nie zadziała. Bo nie kojarzę, aby takie funkcje oryginalnie w metinie występowały.
Opublikowano 18 Grudnia 202518 Gru Autor Quest lata po necie gdzieś natomiast afekty dodałem sam i powinny śmigać bo nie ma w Src błędu a pojawiają sie dobra coś się pokombinuje