Opublikowano 12 Grudnia 202512 Gru Jak dodać poprzez quest efekt wyświetlenia np rady egzo w górnym rogu ?Samą ikone bez efektu w src jak coś.
Opublikowano 12 Grudnia 202512 Gru Autor Mam czytanie ku itp z questa i chciałbym dodać affect aby się wyświetlał bo mam różne wartości dla zwoi egzo
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru 22 godziny temu, Sevence napisał(a):Po co? To jest affect który musisz dodać w src. Nie wiem co kombinujesz. Taki affect daje ci jakiś właściwość po co wyświetlać ikonę tak o bo nie rozumiemChłopak pyta jak dodać a ty odpowiadasz mu "Po co?" nieźle xD
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Autor Nie mam już pomysłu chat nie pomaga ;/ jakieś nakierowanie może ktoś ma quest podobnego co aktywuje ikone ?
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Jeśli masz już nadany nowy affect poprzez quest to wyświetlanie nowej ikony dodajesz w uiaffectshower.W moim przypadku wygląda to tak w quescie: affect.add_new_bonus(560, bonus_index, bonus_value, 60*60*6)A w uiaffectshower tak:AFFECT_DATA_DICT = {560 : (localeInfo.BONUS_TEST, "d:/ymir work/ui/affect/otrucie.png",),......W grze wygląda to później tak: Edytowane 13 Grudnia 202513 Gru przez Zephyr
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru 36 minut temu, Zenith napisał(a):Chłopak pyta jak dodać a ty odpowiadasz mu "Po co?" nieźle xDSzukasz dziury w całym. Chciałem dopytać, co autor ma na myśli, po co coś takiego robić. Kolega jest nowy w temacie i może po prostu nie wie jak to dokładnie działa. Każda ikonka w rogu ekranu jest dodawana poprzez affect. Bez affectu w źródle wyświetlanie nie ma sensu. Affect dodaje jakoś właściwość na postać i ikonka jest tyko informacją, że coś jest aktywne po najechaniu wiesz co.
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Autor Podpowiedz jak finalnie powinno wyglądać dla NEW_AFFECT_SKILL_BOOK_BONUS dla aktywacji funkcji i jej zabrania ps ta affect.add_new_bonus gdzie dodać lub co
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru 5 minut temu, MrKarpiuk napisał(a):Podpowiedz jak finalnie powinno wyglądać dla NEW_AFFECT_SKILL_BOOK_BONUSdla aktywacji funkcji i jej zabrania ps ta affect.add_new_bonus gdzie dodać lub cochr.NEW_AFFECT_SKILL_BOOK_BONUS : (localeInfo.TOOLTIP_APPLY_SKILL_BOOK_BONUS, "d:/ymir work/ui/affect/smoczy_zwoj.png"),Jeśli masz dodane w src nowy affect to w quescie nie robisz żadnego wyświetlania, wystarczy dodać te linijki w uiaffectshower. Edytowane 13 Grudnia 202513 Gru przez Zephyr
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Autor Nic nie dodawałem w src jeszcze.Mam quest a w nim when 39030.use begin if pc_is_rada() then syschat("Efekt jest ju¿ aktywny!") return end pc_give_rada() --cmdchat("rada_on") pc.remove_item(39030, 1) end when 71094.use begin if pc_is_rada() then syschat("Efekt jest ju¿ aktywny!") return end pc_give_rada() --cmdchat("rada_on") pc.remove_item(71094, 1) endI chce oprócz komunikatu dodać ikonę rady pustelnika jako uzupełnienie bo chce dodać kolejną radę lecz z efektem 60% szansy na przeczytanie i tam również aby była ikona widoczna w rogu lecz jak wywołać to w quest ?
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Autor Jakie funkcje ?pc_is_rada() itp ? Mam dodane dalej w quest podałem jedynie część dla wizualizacji
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru 4 minuty temu, MrKarpiuk napisał(a):Nic nie dodawałem w src jeszcze.Mam quest a w nim when 39030.use beginif pc_is_rada() thensyschat("Efekt jest ju¿ aktywny!")returnendpc_give_rada()--cmdchat("rada_on")pc.remove_item(39030, 1)endwhen 71094.use beginif pc_is_rada() thensyschat("Efekt jest ju¿ aktywny!")returnendpc_give_rada()--cmdchat("rada_on")pc.remove_item(71094, 1)endI chce oprócz komunikatu dodać ikonę rady pustelnika jako uzupełnienie bo chce dodać kolejną radę lecz z efektem 60% szansy na przeczytanie i tam również aby była ikona widoczna w rogulecz jak wywołać to w quest ?Nie rób tego poprzez quest bo to bez sensu, dodaj w src nowy affect od nowego zwoju.1. W affect.h w enum EAffectTypes dopisujesz nowy affect - np o numerze 522.2. W char_skill.cpp w bool CHARACTER::LearnSkillByBook(DWORD dwSkillVnum, BYTE bProb) dopisujesz kolejny warunek z nazwą nowego affectu (wzorujesz się kodem z normalnego zwoju)3. W questlua_pc.cpp dodajesz nowe funkcje od nowego zwoju - na wzór oryginalnej tylko zmieniasz nazwę affectu na taką jaką podałeś w affect.h Musisz zrobić nowe funkcje na wzór tych.4. W proto dodajesz nowy zwój z takim wpisem:50323 test ITEM_USE USE_AFFECT 1 NONE ITEM_STACKABLE | LOG NONE NONE 0 0 0 0 0 LIMIT_NONE 0 LIMIT_NONE 0 APPLY_NONE 0 APPLY_NONE 0 APPLY_NONE 0 522 0 0 536870911 0 0 0 0 0Gdzie oczywiście 522 to numer twojego affectu.5. No i na koniec w queście od czytania KSIĄŻEK (nie zwoju) używasz wcześniej stworzonych funkcji z questlua_pc.U mnie wygląda to tak, możesz się tym posiłkować:6. No i zapomniałbym jeszcze, na koniec żeby wyświetlić ikonę dodajesz taką linijkę do AFFECT_DATA_DICT w uiaffectshower.py:522 : (localeInfo.TOOLTIP_AFFECT_SMOCZY_ZWOJ, "d:/ymir work/ui/affect/smoczy_zwoj.png"),To oczywiście przykład dla zwoju, dla nowej rady robisz tak samo wzorując się na zwykłej radzie. Edytowane 13 Grudnia 202513 Gru przez Zephyr
Opublikowano 13 Grudnia 202513 Gru Autor 28 minut temu, Zephyr napisał(a):Nie rób tego poprzez quest bo to bez sensu, dodaj w src nowy affect od nowego zwoju.1. W affect.h w enum EAffectTypes dopisujesz nowy affect - np o numerze 522.2. W char_skill.cpp w bool CHARACTER::LearnSkillByBook(DWORD dwSkillVnum, BYTE bProb) dopisujesz kolejny warunek z nazwą nowego affectu (wzorujesz się kodem z normalnego zwoju)3. W questlua_pc.cpp odajesz nowe funkcje od nowego zwoju - na wzór oryginalnej tylko zmieniasz nazwę affectu na taką jaką podałeś w affect.h Musisz zrobić nowe funkcje na wzór tych.4. W proto dodajesz nowy zwój z takim wpisem:50323 test ITEM_USE USE_AFFECT 1 NONE ITEM_STACKABLE | LOG NONE NONE 0 0 0 0 0 LIMIT_NONE 0 LIMIT_NONE 0 APPLY_NONE 0 APPLY_NONE 0 APPLY_NONE 0 522 0 0 536870911 0 0 0 0 0Gdzie oczywiście 522 to numer twojego affectu.5. No i na koniec w queście od czytania KSIĄŻEK (nie zwoju) używasz wcześniej stworzonych funkcji z questlua_pc.Dziękuje Kolego za pomoc ale to nie jest efekt który chce osiągnąć chce uzyskać efekt taki jak napisałem effekt (ikona) ma być aktywowany poprzez quest.Bo mam kilka innych treści podpiętych które chce wykorzystać.