Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Problem ze zbugowanymi statystykami czasem się zmieniają na bardzo wysokie wartości

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Cześć.

Mam obecnie działający serwer i pojawił się problem, którego nie wiem jak rozwiązać. U niektórych graczy ich postacie są zbugowane pod względem zadawanych obrażeń. Statystyki są całkowicie zmienione, z ogromnymi wartościami, a obrażenia czasem przekraczają nawet 400k+. Problem znika po restarcie serwera, ale później znów wraca.
Czy ktoś wie, jak to naprawić? Byłbym niezwykle wdzięczny za pomoc.

Rozwiązane przez kayus1813

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Pamiętaj, że żeby ktoś sensownie odpowiedział na twój problem nie będzie rozmyślał nad potencjalnymi przyczynami. Lepiej przeczytać logi, a więc zawsze podawaj je w poście.

Opublikowano
  • Autor
50 minut temu, atk napisał(a):

Lembre-se: para que alguém responda ao seu problema de forma sensata, essa pessoa não precisará pensar nas possíveis causas. É melhor ler os registros, portanto, sempre os inclua na sua postagem.

Nie pojawiają się żadne błędy w logach itp.

Opublikowano

Limit masz "zdjęty / zwiększony" na obrażenia ?

Może przez mnożniki statystyk właśnie robi się problem są za mocno zawyżone, bonusy w EQ, tabela skilli.

Najlepiej sprawdź na nowych postaciach podczas gdy już występuje problem bez tych bonusów bądź zawyżonych statystyk postaci Int itp.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, kayus1813 napisał(a):

Não há erros nos registros, etc.

9 minut temu, piki_gsxr napisał(a):

Você removeu/aumentou o limite de dano?

Talvez o problema seja causado por multiplicadores de atributos muito altos, bônus em equipamentos ou na tabela de habilidades.

É melhor verificar novos personagens quando o problema já ocorre sem esses bônus ou com atributos inflados, como Inteligência, etc.

Dziwne jest to, że kiedy wsiadam na wierzchowca lub konia, te zbugowane obrażenia znikają. Jeśli znowu wsiądę, pojawiają się ponownie. Tak jak wspomniałem, po restarcie serwera zbugowana postać działa normalnie, a później pojawia się ten sam problem u innej postaci. Czy to może być wina bazy danych? Źle wykonany restart?

Opublikowano

Może system wierzchowców / pety / Kostiumy ?

Kiedy wystąpił problem ? Zmieniałeś coś / Dodawałeś system / Edycja.

Jakie pliki

Opublikowano
  • Autor

Mam też inny problem, który może być z tym powiązany. Umiejętności typu buff bardzo często zawodzą — czasami po prostu nie działają, aż do momentu, gdy wsiądę na konia. Kiedy wsiądę, zaczynają znowu działać. Wszystko może być ze sobą powiązane.

Używam plików serwerowych TMP. Nie korzystam z żadnego systemu koni. Od początku używam wierzchowców jako ITEM_QUEST.

Opublikowano

Jak bym zaczął od tego czy to błędy wizualne czy fizyczne i wizualne. Problemem może być równie dobrze sama baza

Pliki TMP4 przejrzałem wzdłuż i wszerz. Oryginalnie nie występuje taki błąd, więc coś musiałeś dodać / zmienić

Edytowane przez Mizuki

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Mizuki napisał(a):

Como posso começar a determinar se esses são erros visuais ou problemas físicos e visuais? O problema pode muito bem estar no próprio banco de dados.

To nie przez wizuale, ponieważ te zbugowane postacie zabijają bossy/metiny na jednego strzała.

Tak, zmieniałem coś, ale podczas testów wszystko wydawało się w porządku. Kiedy otworzyłem serwer na żywo, te problemy zaczęły się pojawiać.

Edytowane przez kayus1813

Opublikowano
Teraz, kayus1813 napisał(a):

To nie przez wizuale, ponieważ te zbugowane postacie zabijają bossy/metiny na jednego strzała.

Jeżeli nie ruszałeś nic w source. To wina leży w MySQL

Opublikowano

Tobie również się tak dzieje ? może wykorzystywanie błędu ?

Nie wiem jak w tych plikach ale takie podstawowe błędy jakie były to możliwość mnożenia bonów na sobie.

Jeśli chodzi o skille edytowałeś skilltable ? po stronie bazy oraz clienta ?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Mizuki napisał(a):

Se você não mexeu em nada no código-fonte, então a culpa é do MySQL.

Czy niewłaściwy restart serwera lub coś w tym stylu może powodować tego typu problemy?

Teraz, piki_gsxr napisał(a):

Isso também está acontecendo com você? Talvez você esteja explorando uma falha do sistema?

Não sei o que está acontecendo nesses arquivos, mas os erros básicos que existiam eram a possibilidade de multiplicação de comprovantes uns sobre os outros.

Em relação às habilidades, você editou a tabela de habilidades? Tanto no banco de dados quanto no lado do cliente?

Tak, oryginalne pliki serwerowe TMP4 są w porządku, faktycznie zmieniałem skill_proto, ale problem nie wynika z tego. Dzieje się tak tylko z niektórymi postaciami. Na 200 postaci u 3–4 pojawia się ten problem po każdym restarcie. Za każdym razem, gdy robię restart, problem nadal występuje, ale naprawia się u pozostałych.

Opublikowano
13 minut temu, KoYGeR napisał(a):

Znaleźli sposob na bugowanie affectow czy innych bonusów. Teraz szukaj wiatru w polu

Nie no mówi, że nie ruszał nic w source. A ma czyste TMP4. Przyznał, że zmieniał skill_proto więc wniosek nasuwa się jeden 😆

29 minut temu, kayus1813 napisał(a):

Czy niewłaściwy restart serwera lub coś w tym stylu może powodować tego typu problemy?

Tak, oryginalne pliki serwerowe TMP4 są w porządku, faktycznie zmieniałem skill_proto, ale problem nie wynika z tego. Dzieje się tak tylko z niektórymi postaciami. Na 200 postaci u 3–4 pojawia się ten problem po każdym restarcie. Za każdym razem, gdy robię restart, problem nadal występuje, ale naprawia się u pozostałych.

Wsadź czystą bazę MySQL i sprawdź

Opublikowano
14 minut temu, Mizuki napisał(a):

Nie no mówi, że nie ruszał nic w source. A ma czyste TMP4. Przyznał, że zmieniał skill_proto więc wniosek nasuwa się jeden 😆

Tym bardziej podtrzymuje swoje stwierdzenie. Domyślnie w metinie jest taki bug

Opublikowano
9 minut temu, KoYGeR napisał(a):

Tym bardziej podtrzymuje swoje stwierdzenie. Domyślnie w metinie jest taki bug

Nabijanie affectów od razu po zalogowaniu? Czy źle myślę

Opublikowano
9 minut temu, ExoCarossa napisał(a):

Nabijanie affectów od razu po zalogowaniu? Czy źle myślę

Nie wiem, nie znam się. Tak o pierdolę głupoty

Opublikowano

image.png

Tak to wygląda u kolegi który założył temat.

Czasami tak się dzieje na wierzchowcu czasami normalnie, pkt stat max 90, czasami potrzebny całkowity restart serwera.

w affect.cpp/h raczej wszystko dobrze, sam quest na mounty również ok.

Sysser czysty prócz info o złej tabeli w player_delete...

Opublikowano
  • Autor

Problem znajduje się w tabeli affect w bazie danych.
Kolumna w tabeli affect to: lApplyValue.
Wartości w tej kolumnie mnożą się lub jeszcze bardziej rosną, gdy postać się zbuguje.

Opublikowano
W dniu 28.11.2025 o 13:46, KoYGeR napisał(a):

Znaleźli sposob na bugowanie affectow czy innych bonusów. Teraz szukaj wiatru w polu

21 godzin temu, kayus1813 napisał(a):

Problem znajduje się w tabeli affect w bazie danych.
Kolumna w tabeli affect to: lApplyValue.
Wartości w tej kolumnie mnożą się lub jeszcze bardziej rosną, gdy postać się zbuguje.

w pliku char_affect.cpp jest funkcja
i w niej są logi

bool CHARACTER::AddAffect(DWORD dwType, BYTE bApplyOn, long lApplyValue, DWORD dwFlag, long lDuration, long lSPCost, bool bOverride, bool IsCube)

i w niej są logi zapisywane w syslogu na każdym channelu.

sys_log(1, "AddAffect %s type %d apply %d %d flag %u duration %d", GetName(), dwType, bApplyOn, lApplyValue, dwFlag, lDuration);
sys_log(0, "AddAffect %s type %d apply %d %d flag %u duration %d", GetName(), dwType, bApplyOn, lApplyValue, dwFlag, lDuration);

możesz poszukać czy cos tam się nie duplikuje - żeby łatwiej szukać możesz użyć polecenia ' grep -Rin "AddAffect" . ' w folderze channeli serwisu

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie
W dniu 29/11/2025 o 15:20, theblabil napisał(a):

Existe uma função no arquivo char_affect.cpp
e há registros nele.

bool CHARACTER::AddAffect(DWORD dwType, BYTE bApplyOn, long lApplyValue, DWORD dwFlag, long lDuration, long lSPCost, bool bOverride, bool IsCube)

e há registros gravados no syslog em cada canal.

sys_log(1, "AddAffect %s type %d apply %d %d flag %u duration %d", GetName(), dwType, bApplyOn, lApplyValue, dwFlag, lDuration);
sys_log(0, "AddAffect %s type %d apply %d %d flag %u duration %d", GetName(), dwType, bApplyOn, lApplyValue, dwFlag, lDuration);

Você pode verificar se há duplicatas. Para facilitar a busca, você pode usar o comando 'grep -Rin "AddAffect" .' na pasta channeli do site.

Dziękuję z góry za pomoc.
Z tą funkcją wszystko jest w porządku, nie ma w niej niczego nietypowego. Problem nadal występuje.

Jedynym rozwiązaniem problemu jest całkowite wyczyszczenie tabeli player.affect, wtedy konta się odbugowują. W przeciwnym razie pomaga tylko restart serwera.

Problemy, które mam, są generowane przez użycie wierzchowca lub konia.
W przypadku bonusów bugują się one tylko w momencie wsiadania na konia / wierzchowca, w przeciwnym razie bonusy się nie bugują.

To samo dzieje się po wejściu do gry – nie mogę kliknąć ani używać żadnych umiejętności. Dopiero po wejściu na konia / wierzchowca mogę normalnie korzystać z umiejętności.

Ten problem pojawia się tylko czasami, tak jak problem ze zbugowanymi kontami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce.

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Wybierz Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje preferencje.
Chrome (Desktop)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje preferencje.