Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Tworzenie małego serwera VPS?

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie jak aktualnie postawić serwer metina na vpsie?

Chciałbym postawić sobie podstawę jakąś żeby sobie po swojemu dodawać zmieniać.

Dodam, że kiedyś tworzyłem serwery na vpsie też ale sporo lat minęło i jak dobrze pamiętam ostatnio był problem z postawieniem takiego vpsa - freebsd jakie vpsy oferują jest za nowe?

Czy jest tutaj może jakiś aktualny poradnik jak krok po kroku ogarnąć sobie takiego vpsa i wrzucić jakieś czyste pliki. Kiedyś jak stawiałem były to pliki od terenzo + source.

Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka co pomoże postawić mi taki serwer, samą podstawę.

Vpsa chciałbym znaleźć takiego podstawowego żeby ogarnął tak max 10 ludzi i dało się na nim pracować.

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Webh - VPS 75 złoty KVM PRO

Instalujesz swoje iso i wszystko śmiga

Opublikowano
  • Autor

To jeśli zakupie jakiś vps na OVH muszę też zmienić freebsd tam?

Opublikowano

Na OVH masz w instalatorze do wyboru najnowsze 64bitowe FreeBSD. Pamiętaj ze starych plików nie skompilujesz na 64b i będzie musiał robić to lokalnie na kompie i przerzucać jedynie db i game na vps już skompilowane. Pamiętaj tez ze większość starych plików używa mysql 5.6 które freebsd już nie wspiera. Wiec zostaje zainstalować Ci mysql 5.6 z jakiegoś backupu albo wnieść kilka poprawek do source które pozwolą Ci odpalić serwer na MariaDB. Kolejna sprawa żeby odpalić stare pliki na najnowszym 64b freebsd zapewne będzie potrzebował tez liby podmienić czy dodać brakujące. To tak w skrócie

Ps. Ten vps z OVH VPS2 za 32 złote w zupełności Ci wystarczy na te 10 znajomych by popykać na 4 kanałach odpalonych.

Edytowane przez Kamil506

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Kamil506 napisał(a):

Na OVH masz w instalatorze do wyboru najnowsze 64bitowe FreeBSD. Pamiętaj ze starych plików nie skompilujesz na 64b i będzie musiał robić to lokalnie na kompie i przerzucać jedynie db i game na vps już skompilowane. Pamiętaj tez ze większość starych plików używa mysql 5.6 które freebsd już nie wspiera. Wiec zostaje zainstalować Ci mysql 5.6 z jakiegoś backupu albo wnieść kilka poprawek do source które pozwolą Ci odpalić serwer na MariaDB. Kolejna sprawa żeby odpalić stare pliki na najnowszym 64b freebsd zapewne będzie potrzebował tez liby podmienić czy dodać brakujące. To tak w skrócie

Ps. Ten vps z OVH VPS2 za 32 złote w zupełności Ci wystarczy na te 10 znajomych by popykać na 4 kanałach odpalonych.

To chyba ta opcja, na OVH

vps.png

Opublikowano
4 minuty temu, gameresko napisał(a):

vps.png

jak tam sie zalogowac na roota? nichuj nic nie moge w putty wpisać

Opublikowano
53 minuty temu, Sevence napisał(a):

Lepiej OVH nie musisz się bawić z ISO i taniej a niebawem Black friday to będą fajne promocje.

Albo się bawisz 5 minut z iso. Gdzie w ich panelu moim zdaniem jest to bardzo intuicyjnej. Albo przerabiasz source pod 64b, bo 32 chyba nie ma już nigdzie

Opublikowano
15 minut temu, gameresko napisał(a):

vps.png

Tak. Ta opcja

11 minut temu, Alon napisał(a):

jak tam sie zalogowac na roota? nichuj nic nie moge w putty wpisać

Dawno nie instalowałem tam systemu na vps. Ale z tego co pamietam na e-mail Ci powinny dane przyjść

10 minut temu, Mizuki napisał(a):

Albo się bawisz 5 minut z iso. Gdzie w ich panelu moim zdaniem jest to bardzo intuicyjnej. Albo przerabiasz source pod 64b, bo 32 chyba nie ma już nigdzie

Najlepszym wyjściem i tak 64b oraz kompilacja lokalnie. Pamiętaj ze 32b to max 4gb ramu. Wiec nawet jak na serwer testowy z 4 kanałami może być odczuwalny lekki dyskomfort.

Opublikowano
17 minut temu, Mizuki napisał(a):

8 minut temu, Kamil506 napisał(a):

Tak. Ta opcja

Dawno nie instalowałem tam systemu na vps. Ale z tego co pamietam na e-mail Ci powinny dane przyjść

Najlepszym wyjściem i tak 64b oraz kompilacja lokalnie. Pamiętaj ze 32b to max 4gb ramu. Wiec nawet jak na serwer testowy z 4 kanałami może być odczuwalny lekki dyskomfort.

Daja na email, ale nie masz, ze tak powiem od razu roota, logujesz sie jako freebsd, pozniej w ssh su - i zaloguje Cie na roota, ja pozniej dodalem sobie sam uzytkownika root i dałem uprawnienia i od razu logowalem sie pozniej na roota, innego rozwiazania nie znalazlem xd

Opublikowano
Teraz, vfuture223 napisał(a):

Daja na email, ale nie masz, ze tak powiem od razu roota, logujesz sie jako freebsd, pozniej w ssh su - i zaloguje Cie na roota, ja pozniej dodalem sobie sam uzytkownika root i dałem uprawnienia i od razu logowalem sie pozniej na roota, innego rozwiazania nie znalazlem xd

Obstawiam ze user freebsd ma full prawa

Opublikowano
Teraz, Kamil506 napisał(a):

Obstawiam ze user freebsd ma full prawa

Teoretycznie tak, ale po kazdym zalogowaniu w konsole musisz pozniej jeszcze przez sudo, a zrobienie usera i nadanie mu od razu praw to doslownie 20 sekund

Opublikowano

z kupnem vpsa masz od zajebania zabawy z instalacja wszystkich pakietow do tego kompiluje dlugo game, nie lepiej ci to postawic na localhoscie na kompie i tam sobie dodawac wszystko zaoszczedzis sporo czasu

Opublikowano
5 minut temu, Dex666 napisał(a):

z kupnem vpsa masz od zajebania zabawy z instalacja wszystkich pakietow do tego kompiluje dlugo game, nie lepiej ci to postawic na localhoscie na kompie i tam sobie dodawac wszystko zaoszczedzis sporo czasu

Problem się zacznie jak porobi z pół roku i mu pierdolnie dysk albo vmka ;p

Opublikowano
4 minuty temu, Sevence napisał(a):

Problem się zacznie jak porobi z pół roku i mu pierdolnie dysk albo vmka ;p

no, temu najlepiej robić sobie wszystko na kompie a potem wrzucać na serwer bo jak jebnie to od nowa wszystko będzie trzeba 😭

Opublikowano
W dniu 18.11.2025 o 12:12, vfuture223 napisał(a):

Teoretycznie tak, ale po kazdym zalogowaniu w konsole musisz pozniej jeszcze przez sudo, a zrobienie usera i nadanie mu od razu praw to doslownie 20 sekund

jak nadac takie uprawnienia? nie moge nic edytowac w winscp, dostałem jedynie haslo do uzytkownika które mi nadali "freebsd'"

Opublikowano
21 godzin temu, Alon napisał(a):

jak nadac takie uprawnienia? nie moge nic edytowac w winscp, dostałem jedynie haslo do uzytkownika które mi nadali "freebsd'"

Mówiłem kup na webh, bo nie ogarniesz 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce.

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Wybierz Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje preferencje.
Chrome (Desktop)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje preferencje.