Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Problem z uruchomieniem serwera MySQL 5.7 na FreeBSD 14.1

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Witaj robię jak poradniku od Sevence i od wczoraj walczę z tym może jakiś pomysł w czym polega problem.image.png

Opublikowano

Odpisałem Ci już w tamtym temacie, ale dopytam jeszcze raz. Czy zainstalowałeś pakiet mysql? bo wygląda na to że nie.

Wpisz polecenie:

service mysql-server status

Wrzuć screena z tego co wypluje to będzie wiadomo. Prawdopodobnie wklepałeś polecenie do instalacji mysql - wyskoczył jakiś problem i Ci się nie zainstalował pakiet.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Sevence napisał(a):

Odpisałem Ci już w tamtym temacie, ale dopytam jeszcze raz. Czy zainstalowałeś pakiet mysql? bo wygląda na to że nie.

Wpisz polecenie:

service mysql-server status

Wrzuć screena z tego co wypluje to będzie wiadomo. Prawdopodobnie wklepałeś polecenie do instalacji mysql - wyskoczył jakiś problem i Ci się nie zainstalował pakiet.

image.png

Opublikowano

Z tego co pisałeś w którymś temacie używasz FreeBSD w wersji 14.1? Jeśli tak to mój poradnik się nie nada bo jest przestarzały. Ja tam uruchamiałem to na wersji FreeBSD 12.1 wtedy i to działało. Gdy wpisywałeś polecenie do instalacji mysql57 to prawdopodobnie wyskoczył ci błąd, którego nawet nie przeczytałeś. Musisz uważnie czytać co ci wyskakuje bo przegapisz informację o problemie. Z tego co ci wyskoczyło, nie masz dodanego uruchomienia mysql przy starcie w pliku rc.d, ale że go modyfikowałeś i dodałeś poprawnie brakuje tego pakietu na 99% nie został poprawnie zainstalowany, a to dlatego że na FreeBSD 14.1 nie istnieje w repozytorium pakiet mysql57 tylko znacznie wyższa wersja obstawiam że wersja z mysql linia 8.x. Wpisz sobie ponownie to polecenie które wklepywałeś i zobacz czy przypadkiem w konsoli nie otrzymałeś błędu. pkg install -y mysql57-server (prawdopodobnie otrzymasz błąd, że ta wersja nie istnieje po wpisaniu tego polecenia). Możesz spróbować podpiąć starsze repozytorium z tego tematu, ale nie jestem pewien czy to jeszcze działa.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Sevence napisał(a):

Z tego co pisałeś w którymś temacie używasz FreeBSD w wersji 14.1? Jeśli tak to mój poradnik się nie nada bo jest przestarzały. Ja tam uruchamiałem to na wersji FreeBSD 12.1 wtedy i to działało. Gdy wpisywałeś polecenie do instalacji mysql57 to prawdopodobnie wyskoczył ci błąd, którego nawet nie przeczytałeś. Musisz uważnie czytać co ci wyskakuje bo przegapisz informację o problemie. Z tego co ci wyskoczyło, nie masz dodanego uruchomienia mysql przy starcie w pliku rc.d, ale że go modyfikowałeś i dodałeś poprawnie brakuje tego pakietu na 99% nie został poprawnie zainstalowany, a to dlatego że na FreeBSD 14.1 nie istnieje w repozytorium pakiet mysql57 tylko znacznie wyższa wersja obstawiam że wersja z mysql linia 8.x. Wpisz sobie ponownie to polecenie które wklepywałeś i zobacz czy przypadkiem w konsoli nie otrzymałeś błędu. pkg install -y mysql57-server (prawdopodobnie otrzymasz błąd, że ta wersja nie istnieje po wpisaniu tego polecenia). Możesz spróbować podpiąć starsze repozytorium z tego tematu, ale nie jestem pewien czy to jeszcze działa.

z tego juz korzystałem ale Error wychodzi ;/

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sevence napisał(a):

No to możliwe, że już to nie działa. Jaki konkretnie, bo mocy wróżbity jeszcze nie opanowałem.

image.png

Opublikowano
6 godzin temu, HidenSick napisał(a):

image.png

Nie instaluj MySQL 5.7 tylko MariaDB, bo to stare MySQL ma ponad 30 CVE. Podatności różnych.

Opublikowano

Tak, jak kolega wyższej podpowiada, spróbuj alternatywnie zainstalować silnik MariaDB z tego co wiele osób wspomina jest to w miarę kompatybilne. Wyszukaj sobie wszystkie pakiety MariaDB w systemie poprzez polecenie: pkg search mariadb następnie zobaczysz listę wszystkich dostępnych wersji i zainstaluj którąś z nich np. tą z linia 11.x poprzez polecenie pkg install (i tu pełną nazwę pakietu jaki tam będziesz mieć) np. pkg install mariadb114-server-11.4.2 i powinno śmigać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce.

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Wybierz Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje preferencje.
Chrome (Desktop)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje preferencje.