Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Dyskusja o przyszłości Metina - czy jest szansa zachęcić nowych do gry?

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Dziś mam totalny zjazd energii i nie mam ochoty edytować kodu, więc przybywam z kolejną nitką dyskusyjną.

Każdy z nas wchodzi powoli w etap, gdzie na Metina jest coraz mniej czasu z różnych powodów - jakie wg. was są szanse na to zastąpienie nas nowym zarybkiem? Czy wg. was jest szansa, by zachęcić nowe pokolenie do Metina? Moim zdaniem pomimo wiekowości tej gry jest kilka naprawdę mocnych powodów na to, by zachęcić genziaków do gry w Metka.

Otwieram dyskusje i słucham państwa

Edytowane przez nightfury

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Sevence napisał(a):

A to bardzo ciekawe, zamieniam się w słuch.

1. Dynamiczna rozgrywka - patrząc na gusta gamingowe młodzieży, którzy lubią zwartą, szybką rozgrywkę to np. serwery easy/pvp mają chyba największy potencjał ściągania nowych oferując stosunkowo bardzo niskie wymagania sprzętowe, zerowy pułap wejścia (rozgrywka darmowa is płatny) [przykład: Glevia?]

2. Gra PvPfriendly - Gdyby ktoś na poważnie się wziął za balans pvp na swoim serwerze i opakował to w marketing to na pewno przyciągnie tym graczy, najpopularniejsze gry są oparte o dobre pvp a Metin moim zdaniem wydaje się być topką, jeśli chodzi o przystępność takiej funkcji, miksując to z pkt.1 to tylko paliwo do bicia rekordów

3. Dobra grafika jak na grę z 2k4 czy tam 5, wiadomo że po lekkim reworku tekstur, ale wciąż - już nie wspominając o scenie dev, gdzie ludzie wyciskają cuda z tego silnika.

4. Nieograniczone możliwości kodowania - dzięki source metinowym można w zasadzie stworzyć wszystko, co może pomóc przyciągnąć np. mapy podobne do ich ulubionych gier, minusem tego są licencje, czyli jeśli serwer odniesie komercyjny sukces to może dostać strzała za prawa autorskie.

Wydaje mi się, że to tylko kilka przykładów, jakby naprawdę dobrze do tego usiąść to nazbiera się więcej takich drobnostek.

Edytowane przez nightfury

Opublikowano
15 minut temu, nightfury napisał(a):
  1. Dynamiczna rozgrywka - patrząc na gusta gamingowe młodzieży, którzy lubią zwartą, szybką rozgrywkę to np. serwery easy/pvp mają chyba największy potencjał ściągania nowych oferując stosunkowo bardzo niskie wymagania sprzętowe, zerowy pułap wejścia (rozgrywka darmowa is płatny) [przykład: Glevia?]

Co kurwa!? Niskie wymagania sprzętowe? W jakim ty roku żyjesz mam wrażenie że niektórzy twórcy zatrzymali się gdzieś 10 / 15 lat temu gdzie większość miała słabsze komputery. Z tym że młodzież oczekuje instant rozrywki tu się zgodzę. Tylko weź poprawę że grafika Metina nie jest atrakcyjna i masz mnóstwo lepszych mmo z fabułą do wyboru.

17 minut temu, nightfury napisał(a):
  1. Gra PvPfriendly - Gdyby ktoś na poważnie się wziął za balans pvp na swoim serwerze i opakował to w marketing to na pewno przyciągnie tym graczy, najpopularniejsze gry są oparte o dobre pvp a Metin moim zdaniem wydaje się być topką, jeśli chodzi o przystępność takiej funkcji, miksując to z pkt.1 to tylko paliwo do bicia rekordów

W Metinie gracz nigdy nie miał motywacji do PvP bo totalnie nic nie otrzymywał. Zrobić na zasadzie rankingów też to jest mało przekonywujące to inspirując się ligą legend tylko tam masz miliony graczy i bardzo popularnę grę vs Metin w którego gra z 50k graczy łącznie na całym świecie i to chyba przesadziłem. Do tego balans? Człowieku tu fundamenty są totalnie zjebany i PvP opiera się na ekwipunku, na tym komu wejdzie krytyk, czy kto dostanie laga i mu nie wejdzie skill. Tu nie potrzebujesz żadnego skila i tu jest problem.

20 minut temu, nightfury napisał(a):

Nieograniczone możliwości kodowania - dzięki source metinowym można w zasadzie stworzyć wszystko, co może pomóc przyciągnąć np. mapy podobne do ich ulubionych gier, minusem tego są licencje, czyli jeśli serwer odniesie komercyjny sukces to może dostać strzała za prawa autorskie.

Jak osiągniesz duży sukces międzynarodowy to Gameforge się tobą zainteresuje co miało już miejsce na takich serwerach. Źródło to nie wszystko Metin to przede wszystkim przestarzała technologia pod każdym względem.

Nie oszukujmy się Metin2 to bardzo stara gra która trzyma tylko starych wyjadaczy, co nie wiedzą co ze sobą zrobić i z nudów chyba wchodzą na te serwery. Część graczy próbuje wbijać się w topkę i robić na tym jakiś grosz. Reszta to odświętni gracze bazujący na nostalgii gry z dzieciństwa. Moim zdaniem gdyby była możliwość przyciągnięcia nowych graczy to Gameforge już dawno by to zrobił. A próbują ciągle reklamy w google, facebook, discord i nic z tego nie wychodzi. Metin2 nawet nie ma żadnej fabuły tak naprawdę. Zadania są tak nudne. Żadnych ciekawych rozbudowanych mechanik gry. Zwykłe wejdź trzymaj spacje, napierdalaj dungeona na okrągło żeby zdobyć ulepszacze bo jakiś twórca wpadł na pomysł że potrzeba 300x itemu który leci po 1x z dunga aaaa co tam popierdalaj sobie jak chcesz wbić przedmiocik. Fascynująca rozgrywka. Do tego gra nastawiona na single player, bo party się nie opłaca.

Opublikowano

Częściowo @Sevence masz rację, metin to stara gra ale niekoniecznie trzyma starych wyjadaczy. Dużo młodych ludzi gra tylko po to żeby zarabiać na tym hajsik i to nie mały. Handel na prywatnych serwerach kwitnie jak szalony, praktycznie na każdym serwerze są ludzie lub grupy ludzi którzy zarabiają na tym niemałe pieniądze handlując itemami, wonami, bryłkami. Więc tak na prawdę zawsze ktoś będzie grał i młode pokolenie będzie wbijało na prywatne serwery w celach zarobkowych.

Opublikowano
Teraz, Largo napisał(a):

Częściowo @Sevence masz rację, metin to stara gra ale niekoniecznie trzyma starych wyjadaczy. Dużo młodych ludzi gra tylko po to żeby zarabiać na tym hajsik i to nie mały. Handel na prywatnych serwerach kwitnie jak szalony, praktycznie na każdym serwerze są ludzie lub grupy ludzi którzy zarabiają na tym niemałe pieniądze handlując itemami, wonami, bryłkami. Więc tak na prawdę zawsze ktoś będzie grał i młode pokolenie będzie wbijało na prywatne serwery w celach zarobkowych.

Właśnie Ci co wbijają to zwykle są zorganizowane gildie - starzy wyjadacze, a nie nowi gracze. Jakoś wątpię w to że nowy gracz wchodzi w chwilę ogarnia Metina i ogarnia że można na nim zarobić i trzepie hajs na allegro. Przejdź się z ciekawości po serwerach i popytaj graczy Metina, założę się że nikt Ci nie napisze że pierwszy raz wszedł na serwer Metka. ;p bo mam nadzieję że mówimy to u całkiem nowych graczach, a nie graczach uśpionych którzy kiedyś mieli styczność z tą grą, ale przestali w nią grać. To właśni Ci gracze się uaktywniają gdy wychodzi ciekawy projekt, a nowych to okrągłe 000.

Opublikowano

Jakby tak przebudować kluczowe aspekty gry urozmaicić jakoś gierkę dodać dubbling do questów rozkminić ciekawa fabułę to może by coś z tego wyszło jeszcze zrobić upgrade directxa. Nowego gracz w Metinie to ja nie widziałem z 10 lat XD

Edytowane przez Veron

Opublikowano

Nowych graczy? Zrobic kompletnie inna gre od nowa. Nie oszukujmy sie metin nie jest wybitnym produktem, a nawet moglbym powiedziec ze takim 2/10 i strasznie odstaje od innych mmorpg tamtych lat.

Brak tej gierki w sumie wszystkiego jest to po prostu grindfest opakowany w stara koreanska grafike - i za to ta gierke kocham xD

Opublikowano
15 minut temu, mvstyk napisał(a):

Nie oszukujmy sie metin nie jest wybitnym produktem, a nawet moglbym powiedziec ze takim 2/10 i strasznie odstaje od innych mmorpg tamtych lat.

Jednak to Metin zrobił furorę i zyskał tak popularność. W sumie to jakie MMO z tamtych lat było lepsze od Metka? Może w sumie Metin zyskał przez niewielkie wymagania albo miał w sobie to coś xd

Opublikowano
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

Jednak to Metin zrobił furorę i zyskał tak popularność. W sumie to jakie MMO z tamtych lat było lepsze od Metka? Może w sumie Metin zyskał przez niewielkie wymagania albo miał w sobie to coś xd

Wydaje mi sie ze w tamtych czasach to jednak przez niewielkie wymagania i bycie darmowa gra zaplusowalo u wielu graczy. Ale jesli ktos mial mozliwosc to jednak WoW > Metin2

Opublikowano

Jest szansa, "każdy słyszał, nie każdy grał" teraz jest tak samo, wiele młodzików kojarzy tą legendarną grę, ale nie zaczynają grać bo "po co"

Przeciętny użytkownik internetu jest w stanie skupić się na czymś przez jakieś 30s, po tym czasie zapomina trzymać spacji na dzikusach...

Serwer nastawiony na młodych graczy musi posiadać "coś" co zawiera "system gratyfikacji" - szybki strzał, wyrzut dopaminy, mechaniki "prawie się udało, następnym razem będzie lepiej" - tutaj kowal spisuje się świetnie, chociaż ja tam bym mu zawdzięczał duże stężenia kortyzolu i pierwsze siwe włosy już w wieku 28 lat... Dziś mam już ich zdecydowanie więcej...

Opublikowano
19 minut temu, marcin9994PL napisał(a):

Jakby gf nie był zjebany to ta gra dalej by żyła, może nie tak jak dawniej ale podejrzewam, że byłoby lepiej.

To na pewno. Dużym minusem jest właśnie ten pay2win i to tak perfidnie zrobione, że bez inwestowania jest ciężko zaistnieć. Rozumiem jeszcze gdyby wprowadzali ciekawe aktualizacje rozwijali gierkę aktywnie, a tam te aktualizacje na odpierdol robione i widać, że pierwotne założenia Metina zostały porzucone. Cóż, tak to jest gdy nad grą pracuje kilka firm. Może być tak, że projektant gry obstawiam, że już się zmienił nie raz i nie dwa ma pewne wytyczne i gra musi przynosić zysk - nie masz wolnej ręki i ciężko poszaleć bo wszystko musi się spinać. Patrząc na alternatywną rzeczywistość można było tą grę rozwinąć zupełnie inaczej bez nastawiania na typowy p2w, ale wydawca jest pazerny i w korpo tak to jest że tabelka musi być na zielono. Myślę, że wielu z nas ma wizję tej alternatywnej wersji Metina i stąd tak duża popularność prywatnych serwerów i tematem tworzenia, bo każdy z nas ma jakiś zupełnie inny pomysł jak to się mogło potoczyć gdyby gf nie rozwijał jej w ten sposób. I tak powstają nasze wizje takiego Metina niektóre trafione bardziej inne mniej.

Opublikowano
42 minuty temu, Sevence napisał(a):

To na pewno. Dużym minusem jest właśnie ten pay2win i to tak perfidnie zrobione, że bez inwestowania jest ciężko zaistnieć. Rozumiem jeszcze gdyby wprowadzali ciekawe aktualizacje rozwijali gierkę aktywnie, a tam te aktualizacje na odpierdol robione i widać, że pierwotne założenia Metina zostały porzucone. Cóż, tak to jest gdy nad grą pracuje kilka firm. Może być tak, że projektant gry obstawiam, że już się zmienił nie raz i nie dwa ma pewne wytyczne i gra musi przynosić zysk - nie masz wolnej ręki i ciężko poszaleć bo wszystko musi się spinać. Patrząc na alternatywną rzeczywistość można było tą grę rozwinąć zupełnie inaczej bez nastawiania na typowy p2w, ale wydawca jest pazerny i w korpo tak to jest że tabelka musi być na zielono. Myślę, że wielu z nas ma wizję tej alternatywnej wersji Metina i stąd tak duża popularność prywatnych serwerów i tematem tworzenia, bo każdy z nas ma jakiś zupełnie inny pomysł jak to się mogło potoczyć gdyby gf nie rozwijał jej w ten sposób. I tak powstają nasze wizje takiego Metina niektóre trafione bardziej inne mniej.

Widać po wyciekach jak się załozenia zmieniały, chociażby sam element tzw tower defence, który nigdy nie został wdrożony czy chyba nawet rozbudowa czy budowa miast. Pozyskiwanie czegoś bo już nie pamiętam czego albo nie było napisane z ciał mobów przez surę. Do tej pory mnie boli że nigdy nie ujrzał światła dziennego albo ujrzał i znikł klient metin2 beta kr

Opublikowano

No, ale wracając do tematu. W sumie wielu z was tworzy obecnie jakieś projekty, czy myśleliście nad próbą przyciągania całkowicie nowych graczy? Czy bardziej targetujecie się standardowo pod starych wyjadaczy w tym tych uśpionych. Ciekaw jestem jakby mógł wyglądać taki projekt stworzony dla gen z. ;p

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Sevence 

Raczej 99% projektów bazuje na starych wyjadaczach i tych uśpionych.

Co do nowych - takich do 18 r.ż. ich będzie ciężko namówić, bo oni wolą krótkie sesje i dużo wszystkiego! ! ! Bicie metinów w redlesie przez 12h i drop małży przez 24h by dostać 1 niebieską i 2 białe raczej ich nie zachęci :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciężko przyciągnąć nowych, zwłaszcza młodych graczy. Ta gra - jak już ktoś wspominał - bazuje na nostalgii i tylko to ja trzyma przy życiu. Chyba każdy z nas jest z ta gra bo miał z nią styczności " za młodu". Myślę ze jest duza szansa zeby "ściągnąć" starych graczy, ale na nowych bym nie liczył. Starzy wyjadacze, zawsze wracają, chociażby z ciekawości i według mnie w taki target należy celować, jeśli chce się skutecznie prowadzić projekt.