Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Klucz szyfrujący modele (.Shard) / klient ervelia

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Jakiś czas temu napotkałem te modele, i zobaczyłem szyfrowanie, - to odpuściłem.
Potem do nich wróciłem i przeanalizowałem trochę i finalnie znalazłem klucz zabezpieczający je.

image.png

W pierwszej kolejności zmieniamy rozszeżenie z .shard na zwykłe .gr2

Przy próbie podglądu wyskoczy nam klasyczny błąd Run-Time error.
image.png

Więc wrzucamy model do programów (HxD, Ida, CheatEngine) - co kto woli, ja pokaże na przykładzie HxD.

image.png

Zaznaczony kod binarny - to pierwsza część klucza szyfrującego, trzeba go usunąć z samej góry.

image.png

Teraz przechodzimy do drugiej części klucza szyfrującego który znajduje się na samym dole.

image.png

I tutaj klucz zaczyna się po ostatnich kropkach w pliku.
W każdym GR2 ten klucz ma inne znaki, więc nie sugerujcie się znakami, tylko jego długością. Ten fragment też usuwamy.

Klucz łącznie zajmuje 128 znaków.

59 5B 6B 54 7A 4C 73 3E 36 7A 40 5E 51 33 5E 5F 55 61 6D 78 74 4F 65 3D 26 65 23 54 61 2B 2E 285E 61 29 53 30 6A 50 3D 24 68 61 6A 5A 29 2E 62 77 77 4D 25 25 4E 3A 2E 4D 28 46 3C 39 48 4D 56

Lecz jego bity, w każdym modelu są inne.

image.png

Zapisujemy plik Ctrl +S

I model zaczyna już działać.

Nie wrzucam gotowych odszyfrowanych do pobrania, wrzucam wam rozwiązanie, w przypadku animacji na niektórych wierzchowcach też jest to stosowane.

image.png

enjoy.

Opublikowano
W dniu 3.09.2025 o 21:16, ExoCarossa napisał(a):

Świstu, gwizdu, kolejne zabezpieczenie modeli poszło w pizdu xd

No tylko.. że to stare zabezpieczenia są z takiego tureckiego serwera na A, i już dawno było rozpracowane tylko najwidoczniej nie doszło tutaj na forum. na m2d gościu exeka wysyłał z automatem do tego.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

.ervelie teraz już nie shard pomysłów kupa rezultatów brak dlatego nie warto wstawiać takich poradników bo potem zmieniają ja se poradziłem z tym nie udostępniam i się tym nie dzielę bo zaraz znowu zmienią i będzie trzeba siedzieć choć co jak co ale większość to klienta nie rozpakuje czekają na wycieki a takie edycje to też wysoka liga :P a shard chce pozywać swoje za modele z innych gier haha finał ^^

Edytowane przez Gremlinkowy

Opublikowano

Tutaj praktycznie nie ma ludzi co robią modele od zera jedynie edycja modelu powielenie zeskaloowanie recolor itp

Więc jakie prawa autorskie ;) czekamy na 1 sprawę w sądzie :D