Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Wycieki pamięci przy teleportacji?

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano

Witam!
Sprawdzam sobie w Visualu opcje Użycia pamieci (migawke).
Po każdej teleportacji nie zwalnia mi się pamięc więc obstawiam wyciek pamięci bo dochodzi do ok. 50mb co Warp.
Próbuje to jakoś obczaić skąd to sie bierze i jak to naprawić bo na początku niewiem kiedy to sprawdzałem w styczniu? miałem co warp ok 8mb
Sprawdzałem przed warpem - 328,5mb
Po teleportacji - 378,2mb

W migawce jak sprawdzałem przed i po teleportacji to najwięcej mi zjada wndImageLoadImage

image.png

image.png

No nie powiem troche tych plików graficznych sie przerobiło w systemach typu zapis lokalizacji, itemshop itp.
Co musze wykonać żeby najbardziej sprawdzić, zlokalizować źródło problemu przy grafice? Jak zwolnić pamięć z grafiki? Jakie praktyki musze zrobić przy edycji kodu z grafiką?

Opublikowano

📌Wskazówki - jak szybciej uzyskać pomoc i uniknąć zbędnych pytań

Co powinieneś dołączyć do tematu?

• sysser, syslog (z odpowiedniego kanału gry, klienta, db, auih)

Opisz dokładnie problem

• Co się dzieje i w jakich okolicznościach?

• Jakie pliki/systemy edytowałeś?

• Jakie pliki serwerowe / źródło używasz?

• Jeśli dodawałeś jakiś system podaj nazwę lub link/załącznik.

Dobre praktyki

• Kod dodawaj zawsze jako 'blok kodu' - będzie łatwiejszy do analizowania (opcje znajdziesz w pierwszej liście rozwijanej w edytorze)

• Nie wklejaj logów jako tekst - dodaj jako załączniki.

• Udało Ci się rozwiązać problem samemu? Napisz JAK! Pomożesz wtedy również innym.

Awaria serwera? (awaria kanału gry, logowania, bazy)

Sprawdź, czy pojawił się plik '.core' w katalogu kanału/db/auth będzie on zawierał informacje o przyczynie awarii. Zrób debug tego pliku następnie wrzuć wynik (screen lub log) do tematu.

Opublikowano

Nie jestem pewny czy istnieje chociaż jedna osoba, która naprawiła by właśnie ten problem podczas teleportacji. Ile clientow różnych serwerów bym nie przetestował zawsze jest +ileś mb do ramu więcej.

Edytowane przez ValkeryE

Opublikowano
  • Programista

To, że exe nie zwalnia zasobów to jedno, ale jest jeszcze Python, który też wycieka. My to trochę ogarnęliśmy.

Dlaczego tak się dzieje, że w styczniu było mało, a jest więcej? Bo dodajecie gówno z internetu. Jeden "prosty" systemik jest w stanie wprawić w zakłopotanie klienta gry.

Profilowanie to klucz w tym wszystkim. Z tego co zauważyłem (choć mogę się mylić), to właśnie Python powoduje u Ciebie te problemy. Wygląda to na jakiś problem z zarządzaniem oknami, co nie jest nowością.

Test.gif

Opublikowano

Myślę, że ciężko będzie w tym przypadku Ci pomóc. Klient Metina ma bardzo dużo wycieków pamięci już w bazowej wersji z leaku. Jak @Thorek wspomniał wiele z nich pochodzi z wycieków w GUI. Mało, który serwer ma wszystkie wycieki poprawione chyba takiego nie spotkałem. Dawno temu jeszcze w pierwszych odsłonach wom2 było tam sporo poprawek i ich klient działał naprawdę bardzo dobrze pod tym względem. Powinieneś zatrudnić jakiegoś programistę, który dokładnie zbada problemy i będzie je poprawiał, bo w temacie to ciężko tu potrzeba analizy, debugowania i obstawiam że wiele godzin pracy. (raczej gra nie warta zachodu) Jak Ci wspominałem lepiej skupić się na ogólnej rozgrywce, dopracowanym gameplay uruchomić projekt i gdy zacznie przynosić zyski możesz wtedy ulepszać go pod tym względem. W tych czasach też każdy ma bardzo dużo pamięci RAM i to nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Choć co prawda przy większych leakach i dłuższej grze bez wyłączenia klienta wydajność będzie spadać. Temat raczej do zamknięcia na forum chyba były jakieś poprawki wycieków możesz sobie je zaimplementować pewnie w niewielkim stopniu pomogą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce.

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Wybierz Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje preferencje.
Chrome (Desktop)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje preferencje.