Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Problemy z implementacją systemu rarity feature

Nieaktywny

Featured Replies

• Odpowiedzi 88
  • Wyświetleń 2,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najbardziej popularny wpis

• Można też używać Worda. Nigdzie nie jest napisane co się używa, a czego nie.

• Spróbuj skompilować i podrzuć kolejne błędy, ale umieść je poprzez blok kodu w pierwszej opcji menu edytora będą lepiej podświetlone. questlua_pc.cpp

• Poprawiłem Ci głównie ten błąd, który miałeś na powyższym logu z błędu, sprawdź i daj znać jeśli pojawią się jakieś inne problemy. ui.py

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Żaden npc nie otwiera się, próbowałem uderzyć pieski to tak samo, stoją w miejscu zero dmg.

Jak próbuje zmienić kanal np wywala to okna logowania i jest w tedy komunikat , że serwer nie działa

heart_idle: losing 47 seconds. (lag occured)

Trwa tyle czasu aż nie zresetuje serwer

Edytowane przez benio101

Opublikowano

Okey, teraz rozumiem - filmik nic nie mówił. Powiedz mi proszę, czy przed wgraniem tego systemu serwer działał bez problemu? Podrzuć tu wszystkie pliki w źródle gry, db, które modyfikowałeś. Zobacz, czy w folderze kanału 1 na który się logujesz nie ma pliku .core to gotowa maszynka odpalona, czy vps? Sprawdź również jak wyglądają zasoby na twoim pc podczas włączania serwera, czy przypadkiem nie dochodzi do limitów i się po prostu serwer zawiesza, bo po tym logu to na to wygląda. Jeśli to gotowa VM to zwiększ ilość RAM, CPU dla niej. Powiedz też jakie tam masz zasoby przydzielone.

Opublikowano
  • Autor

Tak serwer działał poprawnie, bez zarzutu. Jedynie z dodanych rzeczy nie działały "Kolorowa nazwa gildi" lecz ona nie powodowała nic, poprostu nie działa. System rzadkości tak napsuł sprawę. Zaraz podrzucę pliki

Opublikowano

Hmm, no tu nie widać żadnych błędów. Ten log, który miałeś wynika właśnie zbyt małej ilości zasobów na maszynce. Zrób tak: wyłącz serwer, wyczyść wszystkie logi (masz taką opcję w panelu) włącz serwer i wpisz polecenie top - rzuć okiem na zasoby w momencie uruchamiania. Nadal nie podałeś ile przydzieliłeś pamięci RAM, CPU na VM bo to istotne. Według mnie odpalasz serwer pewnie zasoby są na maks. używane może brakować RAM albo CPU i proces przestaje odpowiadać i się zawiesza wywala ci ten log i pada process. Właśnie to da dokładnie taki efekt jak przedstawiłeś 'lag' na serwerze pada proces. Musisz jeszcze więcej informacji dostarczyć żebym mógł ci pomóc co się dokładnie dzieje. I dlaczego wcześniej działało poprawnie, bo tu może być wiele czynników. Ciężko się na czymś oprzeć bo w logu masz tylko log, który mówi o tym co wyżej opisałem. Podsumowując:

1. Czy uruchamiasz to na serwerze VPS czy na VM (gotowej maszynce lokalnie na kompie)?

2. W obu przypadkach powiedz jakie zasoby mam na myśli RAM, CPU masz dostępne dla serwera?

3. Zrób to co pisałem, wyłącz serwer, wyczyść wszystkie logi przez panel, włącz serwer i wpisz polecenie top zobacz na użycie zasobów, podaj screena.

4. Czy serwer po włączeniu i zalogowaniu do gry będzie działać cały czas? Czy nadal zaraz po zalogowaniu padnie mimo że nic nie będziesz robił? Czy pada gdy klikniesz, uderzysz potwora?

5. Czy ta modyfikacja rarity_feature ma jakieś modyfikacje w db?

6. Czy po włączeniu serwera i zalogowaniu po wywaleniu wpisz polecenie ps w konsoli i podrzuć screen, czy padają wszystkie procesy, czy tylko jakiś konkretny?

Jak dostarczysz te informacje to będę mógł coś więcej powiedzieć.

Opublikowano
Teraz, benio101 napisał(a):

Z pamięcią raczej nie, najpierw zrobię jeszcze raz kompilacje game, jak nie będzie poprawy opiszę wszystko co napisałeś wyżej

To dobry pomysł, zrób pełną rekompilację game jeśli wprowadzałeś zmiany w common to również db przekompiluj. Trzeba wykluczyć wszystko, a żeby pomóc niezbędne będą powyższe informacje, pamiętaj im dokładnie wszystko opiszesz tym szybciej rozwiążemy problem.

Opublikowano
  • Autor

Gdy napisałeś czy nie zawiera zmian w db, rozpakowałem pobraną wcześniej instrukcję i nie wiem jak to się stało ale wypakowało teraz dodatkowy plik bez folderu.

"common" tak samo kompilować jak game? (kompilowałem cały czas tylko game a zmiany były w common)

howto.txt

Opublikowano

Folder common w źródle to współdzielony folder z źródłem db, game więc często gdy wprowadzasz w nim zmiany, wymagane jest skompilowanie game oraz db. Po prostu kompilujesz game i dodatkowo plik db ten folder common jest po prostu podpięty pod te dwa projekty db i game. No te zmiany do uitooltip sobie wprowadź z howto.txt

Opublikowano

Chciałbym tylko powiedzieć, że kompilowanie source na VPS nawet z 6gb ram jest złym pomysłem. Miałem VPS na webh i nawet support rozkładał ręce, jak wpiszesz gmake -j15 to masz praktycznie 60% szans że za 2-3 kompilacja pod rząd vps się zapcha. Nie wiem czym jest to spowodowane bynajmniej u nich. Ale lokalnie mogę walnąć gmake -j30 i nic się nie dzieje. Jedynie pc zaczyna chodzić jak helikopter.

Pewnie się jakoś da zoptymalizować kompilację, albo walić gmake -j6 ale wtedy kompilacja trwa po 10 minut

Jak się mylę proszę mnie poprawić, bazuję na swoich doświadczeniach

Opublikowano
  • Autor

1. Czy uruchamiasz to na serwerze VPS czy na VM? Na gotowej maszynie

2. W obu przypadkach powiedz jakie zasoby mam na myśli RAM, CPU masz dostępne dla serwera?

Zrzut ekranu 2025-08-17 112212.pngZrzut ekranu 2025-08-17 112143.png

3. Zrób to co pisałem, wyłącz serwer, wyczyść wszystkie logi przez panel, włącz serwer i wpisz polecenie top zobacz na użycie zasobów, podaj screena.

Zrzut ekranu 2025-08-17 112621.png

4. Czy serwer po włączeniu i zalogowaniu do gry będzie działać cały czas? Czy nadal zaraz po zalogowaniu padnie mimo że nic nie będziesz robił? Po wykonaniu na nowo kompilacji, usunięciu logów, serwer teraz zatrzymuje się dopiero, gdy wprowadzam np komendę " /item 189 5" ( Bo po uzyciu /item 1, normalnie dostajemy yang) lub poprostu chce zakupic broń u handlarza, podczas bicia piesków, otwieranie handlarki nie powoduje laga

SS1.png

SS2.png

ss3.png

ss4.png

5. Czy ta modyfikacja rarity_feature ma jakieś modyfikacje w db? Nie posiada

6. Czy po włączeniu serwera i zalogowaniu po wywaleniu wpisz polecenie ps w konsoli i podrzuć screen, czy padają wszystkie procesy, czy tylko jakiś konkretny?

Zrzut ekranu 2025-08-17 115544.png

PS: Na ss'y z handlarzem broni, kursor myszki jest na pierwszej broni ( zero reakcji na kursor )

Opublikowano
45 minut temu, benio101 napisał(a):

Ja właśnie kończę obiad i jeszcze raz sprawdzę każdy plik, może coś zauważę

ale serwera w końcu nie wyrzuca tylko jest problem, że nie widać opisów? Możesz podesłać uitooltip.py? Masz jakieś błędy teraz w sysser klienta po najechaniu na przedmiot?

Opublikowano
  • Autor

Zero logów, po najechaniu na broń od razu zatrzymuje się serwer, client łapie crash, po zamknięciu przez menadżera zadań clienta i włączeniu go od nowa , podczas logowania jest komunikat "Przepraszamy, serwer nie dostępny " i wtedy musze resetować przez panel.py

Opublikowano
Teraz, benio101 napisał(a):

Zero logów, po najechaniu na broń od razu zatrzymuje się serwer, client łapie crash, po zamknięciu przez menadżera zadań clienta i włączeniu go od nowa , podczas logowania jest komunikat "Przepraszamy, serwer nie dostępny " i wtedy musze resetować przez panel.py

No to to już mówi bardzo dużo. To na 100% problem z systemem rarity, a więc trzeba będzie teraz diagnozować źródło problemu. Powiedz mi jeszcze tylko, czy wprowadziłeś zmiany z pliku howto.txt? I gdy zrobisz to co opisałeś wyżej po wpisaniu polecenia ps jakie procesy widzisz? Czy channel_11 wtedy znika? Jeśli tak to w folderze kanaly/kanal_11 powinien być plik game.core, masz taki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce.

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Wybierz Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje preferencje.
Chrome (Desktop)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje preferencje.