Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

[C++] [HOT STUFF] [BETTER PERFORMANCE] - Usunięcie omdlenia po zabiciu potwora

Nieaktywny

Featured Replies

Opublikowano
  • Programista

W dzisiejszym odcinku patodeweloperki zajmiemy się wyłączeniem efektu omdlenia po zabiciu potwora.

Zrobiłem to jakiś czas temu, przy okazji wywołując błąd z liczeniem mobów w dungeonach.

Zgadza się, nie działało xD

Dzisiaj to naprawiłem, więc publikuje.

W razie problemów piszcie bo sam używam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PREZENTACJA NA PONIŻSZYCH GIFACH:

before.gif after.gif

AKTUALIZACJA (01.08.2025)

Wprowadziłem kilka zmian.

Okazuje się, że funkcja Stun ma nieco więcej warunków zabezpieczających, więc nadal przy niej zostaniemy.

Edytujemy deklarację funkcji Stun w char.h w ten sposób:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Następnie definicję (char_battle.cpp) w ten sposób:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na końcu funkcji CHARACTER::Damage zamieniamy ten fragment kodu:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na następujący:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na koniec w char_skill.cpp zamieniamy ten warunek:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na poniższy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

I TO JUŻ WSZYSTKO NA DZIŚ, POZDRAWIAM

Po więcej poprawek/ficzerów/dodatków/paczerów zapraszam serdecznie do

mojego tematu odnośnie do wsparcia technicznego.

Edytowane przez Thorek

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najbardziej popularny wpis

• Wściekły Czun
    Wściekły Czun

Jest kozak, nie ma co gadać. Wspomne o tobie w moim najnowszym albumie, Happy Sharegon i więzień kodu

• Czekaj, czekaj czy ty serio klasyfikujesz ten błąd jako krytyczny? 🙃😄Gracze uciekają przez niewielki wizualny błąd z serwerów!!?? To ja całe życie w błędzie bo myślałem, że zawija się z serwera po błę

• Elegancki poradnik. Swoją drogą.. Nie tylko bug ze zaliczaniem na dungeonie, ale też na systemach typu "globalny ranking", na którym zliczani są też pokonani gracze. Wiem, bo też to fixowalem xd

Najbardziej pomocny post

• Elegancki poradnik. Swoją drogą.. Nie tylko bug ze zaliczaniem na dungeonie, ale też na systemach typu "globalny ranking", na którym zliczani są też pokonani gracze. Wiem, bo też to fixowalem xd

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Elegancki poradnik. Swoją drogą.. Nie tylko bug ze zaliczaniem na dungeonie, ale też na systemach typu "globalny ranking", na którym zliczani są też pokonani gracze. Wiem, bo też to fixowalem xd

Opublikowano
  • Autor
  • Programista
6 minut temu, ValkeryE napisał(a):

Elegancki poradnik. Swoją drogą.. Nie tylko bug ze zaliczaniem na dungeonie, ale też na systemach typu "globalny ranking", na którym zliczani są też pokonani gracze. Wiem, bo też to fixowalem xd

A to nie wiem, do tego buga jeszcze nie doszedłem xD

Opublikowano
  • Autor
  • Programista
36 minut temu, KoYGeR napisał(a):

Co te psy takie upośledzone?

Kiedyś dostałem od Aska taki model ze zmniejszoną liczbą poligonów

Przy daleko oddalonej kamerze nie widać, że mają kanciaste głowy xD

Opublikowano

Wstawki od Thorina - jak zawsze, bardzo dobrej jakości! :D

Kod, który dodałeś, jest bardzo spoko i - w ramach ciekawostki - naprawia on zabijanie potworów nie tylko na dungach, ale również na expowiskach. (Wiem, że programiści na tym forum to wiedzą, ale inni mogą nie mieć tej świadomości).

Kiedyś, gdy obowiązywał stary system wierzchowców, problem z niewidocznymi stworami nie był aż tak odczuwalny, ponieważ wystarczyło zsiąść z wierzchowca, wykonywał się wtedy pełny refresh entity - i tyle.

Później, gdy ludzie zaczęli zmieniać system wierzchowców, pojawiły się moby na spotach, które pozostawały niewidoczne, a dungi się przez to nie kończyły.

Sam chciałem u siebie ogarnąć to "omdlewanie", ale temat był ciągle odkładany, aż w końcu o nim zapomniałem.

Skoro już bawisz się w takie rzeczy, polecam usunąć kod efektu żółtych kulek od zdobywanego doświadczenia, a także kod czerwonych i niebieskich nitek (obrażenia do PŻ/PE), ponieważ ta zmiana jest bardzo odczuwalna - i można wtedy zminimalizować launchera, nawet bez jakiejkolwiek dodatkowej optymalizacji.

Możesz też dodać sobie chowanie cieni od mobów lub je całkowicie usunąć, ponieważ są one totalnie bez sensu.

Patrzę jeszcze na giffy, które wrzuciłeś i widzę, że nie naprawiłeś u siebie błędu krytycznego - a dokładnie: zapadania się nazwy. (Zobacz, że lekko opada ona w okolicach szyi). Warto ten błąd jak najszybciej poprawić, bo ludzie uciekają z serwera, widząc takie rzeczy - mimo że to tylko pierdoła.

Edytowane przez Krzysztof

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof napisał(a):

Wstawki od Thorina - jak zawsze, bardzo dobrej jakości! :D

Kod, który dodałeś, jest bardzo spoko i - w ramach ciekawostki - naprawia on zabijanie potworów nie tylko na dungach, ale również na expowiskach. (Wiem, że programiści na tym forum to wiedzą, ale inni mogą nie mieć tej świadomości).

Kiedyś, gdy obowiązywał stary system wierzchowców, problem z niewidocznymi stworami nie był aż tak odczuwalny, ponieważ wystarczyło zsiąść z wierzchowca, wykonywał się wtedy pełny refresh entity - i tyle.

Później, gdy ludzie zaczęli zmieniać system wierzchowców, pojawiły się moby na spotach, które pozostawały niewidoczne, a dungi się przez to nie kończyły.

Sam chciałem u siebie ogarnąć to "omdlewanie", ale temat był ciągle odkładany, aż w końcu o nim zapomniałem.

Skoro już bawisz się w takie rzeczy, polecam usunąć kod efektu żółtych kulek od zdobywanego doświadczenia, a także kod czerwonych i niebieskich nitek (obrażenia do PŻ/PE), ponieważ ta zmiana jest bardzo odczuwalna - i można wtedy zminimalizować launchera, nawet bez jakiejkolwiek dodatkowej optymalizacji.

Możesz też dodać sobie chowanie cieni od mobów lub je całkowicie usunąć, ponieważ są one totalnie bez sensu.

Patrzę jeszcze na giffy, które wrzuciłeś i widzę, że nie naprawiłeś u siebie błędu krytycznego - a dokładnie: zapadania się nazwy. (Zobacz, że lekko opada ona w okolicach szyi). Warto ten błąd jak najszybciej poprawić, bo ludzie uciekają z serwera, widząc takie rzeczy - mimo że to tylko pierdoła.

Martysama zrobił prostego fixa na black screen lulz

Opublikowano

Czekaj, czekaj czy ty serio klasyfikujesz ten błąd jako krytyczny? 🙃😄Gracze uciekają przez niewielki wizualny błąd z serwerów!!?? To ja całe życie w błędzie bo myślałem, że zawija się z serwera po błędach typu yang bug, bug w sm, czy sprzedaż baryłek na allegro a tu proszę, proszę hahah, muszę przyznać zrobiłeś mi dzień.

No Way What GIF by Pudgy Penguins

Opublikowano
Godzinę temu, mrvns napisał(a):

Martysama zrobił prostego fixa na black screen lulz

Testowaliśmy kiedyś 1 fixa na blackscreen, co latał na devach i jeśli to ten sam, to jest z nim błąd. Kiedyś na becie testowaliśmy, że można było dmg bugować przez to.

Opublikowano
35 minut temu, Krzysztof napisał(a):

Testowaliśmy kiedyś 1 fixa na blackscreen, co latał na devach i jeśli to ten sam, to jest z nim błąd. Kiedyś na becie testowaliśmy, że można było dmg bugować przez to.

nie widziałem go w necie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sevence napisał(a):

Czekaj, czekaj czy ty serio klasyfikujesz ten błąd jako krytyczny? 🙃😄Gracze uciekają przez niewielki wizualny błąd z serwerów!!?? To ja całe życie w błędzie bo myślałem, że zawija się z serwera po błędach typu yang bug, bug w sm, czy sprzedaż baryłek na allegro a tu proszę, proszę hahah, muszę przyznać zrobiłeś mi dzień.

No Way What GIF by Pudgy Penguins

Oczywiście, że klasyfikuję. Każdy błąd, który może zniechęcić gracza do gry - bo jest od razu widoczny na pierwszy rzut oka - uznaję za błąd krytyczny. Wyobraź sobie sytuację, np. nowa osoba wchodzi do gry, długo szuka odpowiedniego serwera, a gdy w końcu dołącza, od razu widzi błędy, na pierwszy rzut oka. Następnie się zniechęca - wychodzi. Szkoda miesięcy, a nawet lat pracy, żeby tracić graczy przez takie drobne, ale widoczne niedociągnięcia.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof napisał(a):

Dużo ciekawostek o których nie miałem pojęcia można znaleźć w tym temacie. W jaki sposób renderowanie efektów przy zminimalizowanym cliencie wpływa na bugowanie dmg?
Też usuwanie cieni myśle jest zbędne, zysk marginalny jak już szukać takich nachalnych optymalizacji to lepiej poprawić granny i zmniejszyć ilość draw callów / polygonów na scenie.

Niewidzialne moby to pamiętam jedynie z 2089m jak po restartach gdy ktoś nie wyłączył clienta miał moby bez animacji "niewidzialne" ale nigdy nie spotkałem się, żeby coś takiego się stało po zmianie systemu wierzchowców, a przynajmniej nie u mnie xd Pytanie też czy dungi nie kończyły się im przez niewidzialne moby czy może nowy mount był niewidzialnym mobem bo nie dodali do functora wyjątku

Opublikowano

Dla mnie i myślę, że dla większości krytyczny błąd na serwerze to problem który realnie zagraża dalszemu funkcjonowaniu projektu. Duplikacja przedmiotów, błędy z SM różnego rodzaju exploity, problem ze stabilnością logowania czy innego rodzaju crashe channeli gdzie następuje utrata danych. To są problemy krytyczne i większość się z tym zgodzi. Już nawet problem z dropem niezbalansowanym gdzie siada gospodarka w długim terminie mógłbym pod to podciągnąć, ale to tak naciągane mocno to samo z balansem, ale problem z którym sporadycznie nazwa gracza jest parę pixeli niżej nazywać krytycznym, serio? Nie przesadzajmy, że przez kosmetyczny błąd gracz zrezygnuje z gry, bo to są detale... jest mnóstwo ważniejszych rzeczy, które prowadzą do zniechęcenia gracza do gry na serwerze i prawdziwe krytyczne problemy o których wspomniałem. W mojej ocenie przesadzasz @Krzysztof

Opublikowano
3 godziny temu, Zbychu napisał(a):

Dużo ciekawostek o których nie miałem pojęcia można znaleźć w tym temacie. W jaki sposób renderowanie efektów przy zminimalizowanym cliencie wpływa na bugowanie dmg?
Też usuwanie cieni myśle jest zbędne, zysk marginalny jak już szukać takich nachalnych optymalizacji to lepiej poprawić granny i zmniejszyć ilość draw callów / polygonów na scenie.

Niewidzialne moby to pamiętam jedynie z 2089m jak po restartach gdy ktoś nie wyłączył clienta miał moby bez animacji "niewidzialne" ale nigdy nie spotkałem się, żeby coś takiego się stało po zmianie systemu wierzchowców, a przynajmniej nie u mnie xd Pytanie też czy dungi nie kończyły się im przez niewidzialne moby czy może nowy mount był niewidzialnym mobem bo nie dodali do functora wyjątku

Animacje się wtedy da bugować. Bym Ci nagrać musiał, ale nie mam już tego "fixa" od dawna.

2 godziny temu, Sevence napisał(a):

Dla mnie i myślę, że dla większości krytyczny błąd na serwerze to problem który realnie zagraża dalszemu funkcjonowaniu projektu. Duplikacja przedmiotów, błędy z SM różnego rodzaju exploity, problem ze stabilnością logowania czy innego rodzaju crashe channeli gdzie następuje utrata danych. To są problemy krytyczne i większość się z tym zgodzi. Już nawet problem z dropem niezbalansowanym gdzie siada gospodarka w długim terminie mógłbym pod to podciągnąć, ale to tak naciągane mocno to samo z balansem, ale problem z którym sporadycznie nazwa gracza jest parę pixeli niżej nazywać krytycznym, serio? Nie przesadzajmy, że przez kosmetyczny błąd gracz zrezygnuje z gry, bo to są detale... jest mnóstwo ważniejszych rzeczy, które prowadzą do zniechęcenia gracza do gry na serwerze i prawdziwe krytyczne problemy o których wspomniałem. W mojej ocenie przesadzasz @Krzysztof

Błąd krytyczny jest wtedy, gdy jest możliwość, że gracz odejdzie Ci z serwera. Będziesz miał kiedyś sytuację, że wyjdzie Ci 1 gildia, bo stwierdzi, że są błędy - małe, ale błędy. Za taka gildią, pójdą dwie kolejne, a za tymi sumarycznie trzema gildiami, wyjdzie Ci cały serwery, wtedy może zaczniesz myśleć z innej perspektywy. Każdy błąd trzeba naprawiać.

Edytowane przez Krzysztof

Opublikowano

Oczywiście, że klasyfikuję. Każdy błąd, który może zniechęcić gracza do gry - bo jest od razu widoczny na pierwszy rzut oka - uznaję za błąd krytyczny. Wyobraź sobie sytuację, np. nowa osoba wchodzi do gry, długo szuka odpowiedniego serwera, a gdy w końcu dołącza, od razu widzi błędy, na pierwszy rzut oka. Następnie się zniechęca - wychodzi. Szkoda miesięcy, a nawet lat pracy, żeby tracić graczy przez takie drobne, ale widoczne niedociągnięcia.

Nie popadajmy w skrajność już. Przyczepiasz się do błędów wizualnych, które występują od wielu lat albo i początków tej gry (jak np. te zapadnie się nazw). Gracz, który gra w tę grę nawet już na to nie zwróci uwagi bo jest do tego przyzwyczajony od wielu lat. Fakt, jest to błąd, ale w żadnym stopniu nie jest krytyczny tylko kosmetyczny ala minor. Według mnie są w tej grze poważniejsze rzeczy do poprawy jak chociażby wszystko związane z trybem PvP między graczami, ponieważ tam błędów jest masa czyt. synchronizacja / fizyka.

Oczywiście, nie należy lekceważyć takich błędów jak ten wymieniony wyżej (zapadanie nazw), ale ta gra posiada o wiele więcej FAKTYCZNYCH błędów krytycznych, które jeśli zostały by poprawione i wypuszczone w PEŁNI funkcjonalne to serwer na pewno przyciągnąłby wtedy uwagę graczy.

Opublikowano

Tak jak napisali niektórzy wyżej. Fix powoduje tylko więcej bugów niż rozwiązuje problemów. Miałem okazję u jednej osoby już to poprawiać.

A ten numer tylko tutaj zostawię: +48 85 307 09 01

Opublikowano
20 minut temu, KoYGeR napisał(a):

nie wiem czy będą mieli tyle miejsc ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano
  • Autor
  • Programista
30 minut temu, KoYGeR napisał(a):

Tak jak napisali niektórzy wyżej. Fix powoduje tylko więcej bugów niż rozwiązuje problemów. Miałem okazję u jednej osoby już to poprawiać.

Który? Bo już się pogubiłem xD

Ten black screen, zapadanie się nazw, czy to z mojego wątku?

Opublikowano
9 godzin temu, Thorek napisał(a):

Który? Bo już się pogubiłem xD

Ten black screen, zapadanie się nazw, czy to z mojego wątku?

Twój